En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 10 maj 2011

Hälsofreak-muffins


Frysen ekade tomt på snabba hungerdämpare!
I en tidigare och mycket vilseledd del av mitt liv var frysen ofta fylld av bullar och muffins. Det söta fikabrödet var något som hörde till och man reflekterade inte så mycket över om man blev mätt eller inte. Idag tänker jag annorlunda. En fika ska hålla oss mätta, lugna och kreativa några timmar fram till middagen. Då måste vetemjöl och socker bort och näringsrika alternativ in. I dessa Hälsofreak-muffins är alternativen mandel- eller hasselnötsmjöl och frukt. Hur söta dom blir styrs av mognaden på frukten.

Mina barn, som vid det här laget är ganska ovana vid socker, tyckte att dom smakade mumsigt! Min son uppskattade att hans fika till utflykten såg ut som alla andras och inte som annars en burk med nötter och torkad frukt!

Hälsofreak-muffins

200 g mandel eller hasselnötter
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
lite kanel och/el kardemumma
2 ägg
2 msk rapsolja
1 finrivet äpple
2 mogna bananer, mosade
(ev frysta bär eller russin)
kokosflingor eller sesamfrön till garnering

Mixa mandel/hasselnötter i matberedaren till ett fint mjöl. Blanda det med bovetemjöl, kryddor och bakpulver. Rör ihop rivet äpple och mosade bananer med äggen och oljan i en annan skål. Blanda snabbt ihop vått och torrt. Fördela smeten i muffinsformar, strö över kokos el sesamfrön och grädda i 200 graders ugn i ca 15-20 minuter. Låt svalna och ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar