När man valt bort komjölken blir en del mjölkrätter svåra att få till. Risgrynsgröt eller risgrynspudding till exempel är inte särskilt gott med havre- eller sojamjölk. Tro mig! Jag har testat!
Efter att provat med olika ersättningar kom jag fram till att råris kokt i kokosmjölk var den bästa varianten. Problemet är då att risgrynsgröten/puddingen smakar kokos vilket man kanske inte alltid är sugen på. Jag lyckades dock kamouflera smaken med hjälp av vanillinsocker och några droppar bittermandelolja. Med hackad mandel i blev puddingen så nära ostkaka man kunde komma!
Vi åt den med halvtinade hallon, rivet äpple och havregrädde.
Risgrynspudding
3 dl okokt råris
6 dl vatten
1 tsk salt
2 burkar kokosmjölk (400 ml)
3 ägg
1 dl hackad mandel
1 msk vanillinsocker
några droppar bittermandelolja
Koka riset i vatten och salt tills det är nästan klart. Tillsätt kokosmjölken och låt gröten sjuda på svag värme i ca 50 minuter. Vispa äggen lätt och blanda i gröten tillsammans med mandel, vanillinsocker och bittermandelolja. Häll smeten i en smord form och grädda i ca 40 minuter i 200 graders ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar