En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 20 oktober 2011

Rotfruktssoppa med parmesan


När kylskåpet ekar tomt krävs det lite extra fantasi för att tillverka middag till familjen. Ibland är det en riktigt inspirerande utmaning att koka soppa om inte på en spik så på några få ingredienser.

Några torra rotfrukter brukar alltid ligga och rulla runt i potatislådan och oftast finns det en lök, en tilltryckt tomatpurétub och om man har tur en bit parmesanost som gömt sig längst in bakom julsenapen och gelén. Mer behövs inte för att slänga ihop en soppa till ett hungrigt gäng. Har man sen snygga soppskålar så kan det kännas riktigt lyxigt ändå trots att det är lågbudget och brist på kött.

Rotfruktssoppa med parmesanost

1 röd lök
1 klick smör eller 2 msk olivolja
1 liten kålrot
1 palsternacka
2 morötter
ca 7 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk rödvinsvinäger
salt efter smak
1 tsk torkad basilika
1 tsk timjan
vitpeppar
cayennepeppar
1 näve cashewnötter (om man har sån tur att det finns)
riven parmesanost

Hacka och fräs löken i smör eller olja. Skär rotfrukterna i centimeterstora kuber och lägg i grytan tillsammans med vatten och tomatpuré. Låt koka ca tio minuter eller tills rotfrukterna är nästan mjuka. Tillsätt vinäger, kryddor, salt och cashewnötter. Servera med riven parmesan som smälter ner i soppan och gör den härligt krämig!

söndag 16 oktober 2011

Svampfrossa


Någon gång i månaden har jag och barnen svampfrossa! Maken som inte tål svamp är oftast på jobbet när det sker. Tur är nog det för jag vet hur ont i magen han får, eftersom jag en gång tvingade honom att äta svamp för att se om hans svampallergi verkligen existerar. Jag gör inte om det!

Kvällens svamporgie bestod av 250 gram champinjoner. Dom fick sällskap i stekgrytan av en klick smör, ett paket viltmästarskav, en gul lök, några färska grönkålsblad, lite kinesisk soja, en deciliter vatten, lite maizena, ett stänk rödvinsvinäger och vitpeppar.

Den mustiga viltgrytan serverades med sötpotatis, palsternacka, rotselleri och morot som rostats med olivolja, timjan och lite salt i 250 graders ugn. Några salladsblad som överlevt dom första frostnätterna hamnade också på tallriken.

Nashipäron


Det började bli dax att låta smaklökarna få uppleva något nytt! Med hem från affären kom därför denna vecka några nashipäron som såg intressanta ut och som inte var alltför dyra.

Dom uppfyllde verkligen förväntningarna med sin saftiga, krispiga och söta smak. Det var lite som en korsning mellan äpple och päron med äpplets konsistens och päronets smak.

Nashipäron är en asiatisk frukt som ursprungligen kommer från Japan.

Äntligen ugnspannkaka!


Det verkade länge som om ugnspannkaka tillhörde mitt förflutna. En rätt som till 50 % innehåller vetemjöl har svårt att passera min ugn, hamna på mitt matbord och vidare ner i våra magar.
Jag gjorde ett tappert, men totalt misslyckat försök med havremjölk och bovetemjöl för några månader sedan vilket jag skrev om här.

Men skam den som ger sig! Eftersom ugnspannkaka varit en favorit sen länge var jag tvungen att experimentera tills jag hittade ett mjölfritt alternativ. Resultatet blev till slut riktigt bra och var värt att vänta på. Till pannkakan serverade jag en vitkålssallad med pressad apelsin och olivolja som fick ersätta lingonen.

Ugnspannkaka med bacon

6 ägg
200 gram philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1/2 paket bacon

Stek klippta baconbitar några minuter och sprid ut dem i en smord långpanna. Vispa ihop övriga ingredienser. Häll äggsmeten i långpannan och grädda i 225 graders ugn i ca 20 min.
Det blir en luftig men mäktig pannkaka som räcker till 4 personer.