Idag var jag en exemplarisk bullmamma och bjöd mina barn på nybakat bröd och varm choklad efter några timmar i pulkabacken! Det var glada miner runt bordet och rosiga kinder!
Att brödet, som hette Yogibröd, var ett specialbröd med lite ovanliga ingredienser var det ingen som reagerade på. Det smakade lika gott som vilket nybakat bröd som helst!
Receptet hittade jag i tidningen Buffé, som hade en artikel om en ny kosthållning med namnet Yogamat där man lagar näringstät mat utan gluten, mjölk och vitt socker.
Det som lockade mig med brödet var att det innehöll sötpotatis vilket är en näringsrik och lite sötaktig rotfrukt som jag annars brukar rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.
Kokboken Yogamat av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson kommer ut på ICA Bokförlag i maj. Jag kommer stå först i kön för att få tag i ett ex!
Yogibröd
1/2 paket jäst
2 tsk honung
6 dl ljummet vatten
7 dl hirs- eller boveteflingor
600 g kokt, kall och mosad sötpotatis
5 dl vatten
4 dl rostade solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl psylliumfrön
2 msk fiberhusk
1 1/2 dl sesamfrön
5 dl bovetemjöl
6 dl majsmjöl
3 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk salt
3 msk olivolja
Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt honung och hirs- eller boveteflingor. Låt jäsa i 1-2 timmar. Blanda i resten av ingredienserna i en degblandare och låt det blandas i ca 10 minuter. Fördela smeten i två bakplåtsklädda brödformar (den är rätt kladdig). Sätt in i 100 graders ugn i 50 minuter. Ta ut bröden, pensla dom med rapsolja och strö på sesamfrön. Sätt in i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader. Grädda i 50 minuter till. Låt svalna och njut av ett luftigt och saftigt bröd med mycket fibrer - utan gluten!
Det här brödet får vi föreslå Nisse. Nisse är en självständig karl, han bakar sitt bröd själv.
SvaraRaderadaddad