En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 27 april 2012

Tofubröd


Jag bakade länge ett LCHF-bröd med keso och ägg. Till slut tröttnade familjen på det och jag blev sugen på att testa ett liknande bröd fast utan mjölkprodukten keso.
När jag stod med en förpackning tofu (sojabönsost) med utgående datum slog det mig att man kanske kunde byta ut keso mot tofu. Jag hittade ett brödrecept i en LCHF-tidning och satte igång med experimentet.

Till mjöl användes mald mandel, pofiber (potatisfibrer med lågt kolhydratvärde), linfrön och fiberhusk. Brödet blev...ja brödlikt, med ganska neutral smak. Jag åt det med mosad avocado och en klyfta grapefrukt till. Barnen bredde på smör och messmör (min son har just upptäckt detta söta pålägg och man hittar honom ofta spejandes in i kylskåpet på jakt efter just messmör).
Gott! blev betyget och Finns det mer!

Tofubröd (utan gluten och mjölk)

1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 tsk fiberhusk
lite drygt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 msk kummin
2 dl mosad tofu
4 ägg

Mixa mandeln i matberedaren till ett fint mjöl. Tillsätt övriga torra ingredienser. Häll sist i linfröna som inte ska mixas sönder för mycket. Vispa äggen fluffiga med elvisp och tillsätt tofun. Rör försiktigt ner mandelblandningen i ägg-tofun. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie för att kunna kavla ut till en platt rundel som nästan täcker plåten. (Glöm inte att ta bort plastfolien!) Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Skär i bitar.

Jordärtskocka


Det händer att jag köper jordärtskocka för att dom ser så knöliga och intressanta ut. Tyvärr händer det nästan lika ofta att dom blir liggande i kylskåpet tills dom blivit för gamla och får slängas. Problemet är att dom är svårskalade och att jag inte riktigt vet hur jag ska tillaga dom.

Sen hörde jag i något matprogram att man ska låta skalet sitta kvar eftersom mycket av smaken sitter där. Så idag när jag skulle göra klyftpotatis skrubbade jag också dom senast köpta skockorna, skar dom i skivor, lät dom utsättas för lite olivolja, salt, svartpeppar och timjan och ugnsbakade dom i 225 grader i ca 20 minuter. Det blev ett nytt, spännande smaktillskott! Och dom smakade faktiskt betydligt mer med skal!

Jag läste lite om jordärtskocka och fick lära mig att dom innehåller en kostfiber som heter inulin och som ska vara bra för diabetiker eftersom det sänker blodsockret. Fast man kanske inte ska äta för stora portioner eftersom det kan vara gasbildande i tarmarna. Man får njuta på egen (och andras) risk!

tisdag 17 april 2012

Morotskaka


Jag har gått och längtat efter en saftig, krämig morotskaka!
Varje gång jag slagit upp kokboken har jag dock backat inför 2 1/2 dl vetemjöl och 2 dl socker. Till slut bestämde jag mig för att helt enkelt ändra receptet efter mina önskemål och designa kakan efter en nyttigare mall.

Vetemjölet blev istället majs- och bovetemjöl och sockret blev en stor mogen banan och 1 dl rårörsocker (som fortfarande är socker men ett lite bättre alternativ). Valnötter blev paranötter, mest för att jag saknade det ena och hade det andra.

Det blev en riktigt god morotskaka! Lagom söt, syrlig, krämig och kanelig! Och lite nyttigare! Den fick 8 stadiga praliner av smakpanelen familjen (som jublade över att det faktiskt kan produceras kakor i vårt kök)!

Morotskaka (utan gluten)

100 gr paranötter
3 små morötter
1 1/2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rapsolja
1 söt mogen banan
1 dl rårörsocker
3 ägg

Glasyr:
200 gr philadelphiaost
5 msk florsocker
2 msk citronsaft

Hacka paranötterna grovt. Finriv morötterna. Smörj en kakform. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop rapsolja, mosad banan, rårörsocker och ägg. Blanda ner de torra ingredienserna och rör om väl. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter.
Rör ihop glasyren och bred den på kakan när den svalnat. Låt gärna kakan stå ett dygn i kylskåp så att smakerna mognar och den blir lite saftigare. Njut!

onsdag 11 april 2012

Kryddig filströ


Om barnen fick välja hade dom hällt socker på filen och kanske kanel. Om jag får välja så toppar jag gärna filen med något nyttigare. För att inte våra viljor ska krocka alltför hårt så gäller det att hitta något till filen som både smakar gott och gör gott!
När jag läste på om Rawfood hittade jag denna mix av nötter och dadlar som tycktes kombinera våra olika önskemål. Man får dock gömma burken om man inte vill få den tömd bakom sin rygg!

Rawfood är för övrigt ett spännande matområde där man undviker att hetta upp maten till mer än 46 grader och där man äter naturliga produkter fria från gifter och tillsatser. Man äter mycket frukt och grönt och nötter och fröer vilket ger ett stort intag av vitaminer, mineraler och antioxidanter. För den som är intresserad finns det en ganska bra sida som heter Rawfood där man kan lära sig mer om denna kost.

Kryddig filströ

1 näve valfria nötter (jag valde hasselnötter)
1 näve hackade dadlar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

Mixa allt i matberedaren och häll gärna ströet i en fin glasburk med lock. Den passar också fint som ett sött tillägg till en lite syrlig glass gjord av mixade halvtinade björnbär och mango.