En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken
fredag 27 april 2012
Jordärtskocka
Det händer att jag köper jordärtskocka för att dom ser så knöliga och intressanta ut. Tyvärr händer det nästan lika ofta att dom blir liggande i kylskåpet tills dom blivit för gamla och får slängas. Problemet är att dom är svårskalade och att jag inte riktigt vet hur jag ska tillaga dom.
Sen hörde jag i något matprogram att man ska låta skalet sitta kvar eftersom mycket av smaken sitter där. Så idag när jag skulle göra klyftpotatis skrubbade jag också dom senast köpta skockorna, skar dom i skivor, lät dom utsättas för lite olivolja, salt, svartpeppar och timjan och ugnsbakade dom i 225 grader i ca 20 minuter. Det blev ett nytt, spännande smaktillskott! Och dom smakade faktiskt betydligt mer med skal!
Jag läste lite om jordärtskocka och fick lära mig att dom innehåller en kostfiber som heter inulin och som ska vara bra för diabetiker eftersom det sänker blodsockret. Fast man kanske inte ska äta för stora portioner eftersom det kan vara gasbildande i tarmarna. Man får njuta på egen (och andras) risk!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar