En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 17 april 2012

Morotskaka


Jag har gått och längtat efter en saftig, krämig morotskaka!
Varje gång jag slagit upp kokboken har jag dock backat inför 2 1/2 dl vetemjöl och 2 dl socker. Till slut bestämde jag mig för att helt enkelt ändra receptet efter mina önskemål och designa kakan efter en nyttigare mall.

Vetemjölet blev istället majs- och bovetemjöl och sockret blev en stor mogen banan och 1 dl rårörsocker (som fortfarande är socker men ett lite bättre alternativ). Valnötter blev paranötter, mest för att jag saknade det ena och hade det andra.

Det blev en riktigt god morotskaka! Lagom söt, syrlig, krämig och kanelig! Och lite nyttigare! Den fick 8 stadiga praliner av smakpanelen familjen (som jublade över att det faktiskt kan produceras kakor i vårt kök)!

Morotskaka (utan gluten)

100 gr paranötter
3 små morötter
1 1/2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rapsolja
1 söt mogen banan
1 dl rårörsocker
3 ägg

Glasyr:
200 gr philadelphiaost
5 msk florsocker
2 msk citronsaft

Hacka paranötterna grovt. Finriv morötterna. Smörj en kakform. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop rapsolja, mosad banan, rårörsocker och ägg. Blanda ner de torra ingredienserna och rör om väl. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter.
Rör ihop glasyren och bred den på kakan när den svalnat. Låt gärna kakan stå ett dygn i kylskåp så att smakerna mognar och den blir lite saftigare. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar