Nu kör jag till macken! säger min man var och varannan kväll när barnen somnat och vi tar en kopp te tillsammans. Det är då den kolhydrat-tokiga hjärnan med stort belöningsbehov skriker efter plockgodis och chips. Men det är också då jag bedriver min eviga mission att omvandla sötsuget till något bättre.
Igårkväll var jag beredd på utropet om körning till macken med en burk nybakade kanelkakor med mandel, fikon och aprikoser. Receptet hittade jag i Hälsokokboken av Ulrika Davidsson (som jag dock ändrade litegrand). Jag förhindrade körningen men mannen fixade också en fruktsallad så helt kunde kakorna inte tillfredsställa sockersuget (i varje fall inte min mans).
Kanelkakor
3 dl mandel
100 gr torkade fikon
50 gr torkade osvavlade aprikoser
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
2 tsk fiberhusk
50 gr rumsvarmt smör
2 msk vatten
1 1/2 dl hackade cashewnötter
Mixa mandeln i matberedaren. Tillsätt fikon och aprikoser klippta i bitar, kanel, kardemumma, salt, fiberhusk och mixa en stund till. Tillsätt sedan smöret och vattnet och låt det mixas en kort stund tills det blivit en deg. Häll över degen i en annan skål och blanda i de hackade cashewnötterna. Forma degen till två rullar, ca 4 cm tjocka, och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Skär 1 cm tjocka kakor och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugn i ca 10 minuter. Blir ganska små men goda och näringsrika kakor. Goda till te och lite torkad frukt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar