En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 19 augusti 2011

Tomatsoppa


Det finns inga snabba lösningar om man vill äta bra mat. Ingen quick-fix! Hur gärna man än skulle vilja vifta med ett trollspö och få maten på bordet på några sekunder så krävs det nästan alltid en del hackande och kokande för att få till en näringsrik middag.

Kvällens tomatsoppa är nog det närmaste snabbmat man kan komma i mitt kök. Den har blivit en återkommande favorit när barnen är galna av hunger och ingen har haft tid att planera för middag. Några burkar krossad tomat, kikärtor och lök finns nästan alltid hemma och lyxdetaljer som vispgrädde och färsk koriander är ju en bonus men man kan smaksätta med vad som finns hemma för dagen.

Tomatsoppa med chili och kikärtor

1 hackad gul lök
1 msk smör eller lite rapsolja
2 burkar krossad tomat
3 dl vatten
1 dl vispgrädde eller havregrädde
1 tsk chiliflakes eller sambal oelek
1 burk kikärtor
1 näve hackad färsk koriander
1 näve färsk basilika
1 tsk torkad timjan
salt efter smak
svartpeppar
1 msk socker
2 tsk rödvinsvinäger

Fräs löken i smör eller rapsolja tills den är mjuk. Tillsätt krossad tomat, vatten, vispgrädde och chili och låt koka i ca tio minuter. Släng i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Tillsätt mer salt, socker och vinäger för mera smak. Med vispgrädden blir det en krämig och smakrik soppa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar