En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 18 augusti 2011

Kompromisser


Vi har ofta barn på besök vars smaklökar är inställda på kanelbullar, sötad yoghurt och formfranska. Dom kommer till oss för att leka och fika men det som serveras hos oss blir ofta en besvikelse. Om man är van vid att ett glas yoghurt innehåller 12 sockerbitar (eller hur många det nu är) så smakar osötad fil urk!

Jag vill ju gärna att barnen ska få i sig ett mellanmål så att dom orkar leka och jag vill att dom ska tycka om maten men jag vill inte att vi ska äta sämre bara för att vi har besök. Det kräver kompromisser!
Dagens mellis var ett sådant exempel: äppelkaka sötad med banan, dadlar och lite honung och full av fröer och mandlar. Den besökande nio-åringen tog dubbla portioner så min kompromiss lyckades!

Äppelkaka med banan och dadlar

5 syrliga äpplen
4 dl havregryn
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hackade solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
2 msk maizena
100 gr smält smör eller 1 dl rapsolja
1 nypa salt
1 msk kanel
2 mosade mogna bananer
1/2 dl strödadlar finfördelade i mixern
1 msk honung

Dela äpplen i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser och bred ut kakmassan över äpplena. (Det blev en riktigt god och geggig kaksmet!) Sätt in i 200 graders ugn i ca 30 min. Känn efter när äpplena är mjuka. Täck med aluminiumfolie på slutet om kakan börjar bli bränd. Servera med en hemgjord vaniljsås på 3 dl vispad grädde, 1 ägg och 1/2 msk vanillinsocker. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar