En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



måndag 21 maj 2012

Födelsedagstårta!


Min son fyller snart 10 år! Han har ett mycket bestämt önskemål när det gäller tårtan: det ska va en tårta med chokladsmak utan vispgrädde!

Efter några lovar runt dom färdigbakade tårtbottnarna i affären bestämde jag mig för att fixa bottnen själv. Det blir en kompromiss denna gång med socker (man fyller bara år en gång om året) och bottnen kommer att täckas med chokladmousse. Men det blir en glutenfri tårtbotten med mycket chokladsmak och utan en massa E-nummer!
Och förhoppningsvis blir det en son som är nöjd!

Glutenfri tårtbotten med choklad 

100 gr mandel
drygt 1/2 dl kakao
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rapsolja
2 dl socker
3 ägg
2 msk starkt kaffe

Mixa mandeln till ett mjöl. Tillsätt alla torra ingredienser i mixern och låt det blandas väl. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kaffet och rör sist ner dom torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form och baka i 175 graders ugn i ca 30-35 minuter.
Ät som en kaka eller använd som tårtbotten.

fredag 18 maj 2012

Tofubröd II


Vissa snöar in på dataspel eller fågelskådning eller kanske grytlappsvirkning. Jag tycks för tillfället ha snöat in på tofubröd!

Så är det ofta i mitt kök (och kanske också i erat?) att jag hittar nått jag gillar och upprepar det i flera veckor tills jag tröttnar och aldrig bakar eller lagar det igen. Ett tag nu har det varit müsliveckor och innan dess var det ugnsgratinerade tomater med oregano till var och varannan middag. Nu alltså tofubröd!
Jag ska plåga er med ett tofubrödsrecept till, sen ska jag försöka hålla min mani utanför bloggen.

Detta bröd blev kompakt och ganska saftigt med mycket linfrön. Tyvärr är det bara jag som gillar det i familjen men det är ju bra för då får jag ha det i fred! :-)

Tofubröd utan gluten och mjölk

2 dl mandel
2 dl hela el krossade linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
6 ägg
1 dl mosad tofu
1/2 dl havregrädde
(tofu och havregrädde kan ersättas med 1 dl kesella)

Kör mandel och linfrö i mixern till ett mjöl. Tillsätt fiberhusk, bakpulver och salt i mjölet. Rör ihop ägg, tofu och havregrädde. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtsklädd brödform. Grädda i ca 1 tim i 175 graders ugn.

torsdag 17 maj 2012

Pizza!!


Ikväll blev det familjespel och pizza!
Pizza?! utropar ni som känner mig. Hon skulle väl aldrig göra pizza?!

Jodå, med lite fix och trix och framförallt en bra ersättning till vetemjölet så kan även jag bjuda på hemgjord pizza. Jag hittade ett recept på LCHF-pizzadeg med mandelmjöl och ägg. Fyllningen blev för dagen salami, tonfisk, champinjoner, svarta oliver och sparris.
Det smakade kanske inte som riktig pizza men det blev ändå väldigt smaskigt och man blev proppmätt!

Jag skriver ner receptet på pizzadegen och lämnar fyllningen öppen efter kylskåp och person.

Pizzadeg med mandelmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 tsk fiberhusk
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1/2- 1 dl vatten
1 msk rapsolja

Blanda ihop alla ingredienser och bred ut smeten som två tallrikstora rundlar på ett bakplåtspapper. Grädda i 7-10 min. i 225 graders ugn. Lägg därefter på fyllningen och baka färdigt pizzorna.

Idag är jag grön!


Vegetarisk mat kan ibland vara lösningen på problemet att para ihop en mager hushållskassa med glupande aptit!
Jag hittade en trevlig vegetarisk kokbok för nybörjare som gav mig lite ny inspiration och som jag vill rekommendera om man aldrig lagat vegetariskt förut och vill testa.

Idag provade jag ett av recepten med biffar på rotselleri och en varm grönsaks-och kikärtssallad som jag hämtade idéer till ur boken. Med ägg i biffsmeten och paneringen med sesamfrön blev man faktiskt rejält mätt. Den speciella smaken av rotselleri försvann i kryddningen och dom blev riktigt knapriga och goda!


Rotselleribiffar

1 normalstor rotselleri
1/2 lök
2 ägg
1/2 dl havrekli
1 msk maizena
1 tsk timjan
1/2 tsk spiskummin
salt och vitpeppar
skalade sesamfrön till panering

Finriv rotselleri och lök. Krama ur så mycket av vätskan som möjligt. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå och svälla en stund. Forma biffar och panera i sesamfrön innan de steks i rapsolja.

Varm grönsaks- och kikärtssallad

fryst ärtor-majs-paprika-blandning
1/2 hackad lök
1 burk kikärtor
några körsbärstomater

Dressing:
2 msk olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk honung
salt och nymald svartpeppar
klippt gräslök

Koka upp ärtor-majs-paprika. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt löken och kikärtorna. Slå av vattnet och tillsätt körsbärstomater skurna i klyftor. Häll till sist dressingen över grönsakerna.

lördag 12 maj 2012

Tomater med mersmak


-Mamma! Kan du inte göra dom där goda tomathalvorna igen? bad min son när jag lagade middag. Han är en riktig liten gourmet och ett matvrak på samma gång och älskar verkligen när jag testar nya maträtter. Själv älskar jag att se när han (och resten av mina matgäster) njuter av min mat!

Vad var det då för tomathalvor han snackade om? 
Jo, dagen innan hade jag gjort några mycket lättgjorda men lyxiga ostfyllda tomathalvor med smak av basilika och rivet citronskal. Dom gav tydligen sådan mersmak att han ville ha dom två dagar i rad!

Ostfyllda tomathalvor

4 tomater
ca 50 gr philadelphiaost
rivet citronskal
ca 1 msk kokt ris
1 tsk basilika
1 nypa salt
riven ost

Dela och gröp ur tomaterna och lägg dom på ett ugnssäkert fat. Blanda tomatvätskan (släng dom hårdare delarna av tomaternas mittbitar) med philadelphiaost, citronskal, ris, basilika och salt. Häll röran i tomaterna och lägg lite riven ost på varje. Gratinera i 225 graders ugn i ca 10 min. Servera som en förrätt eller som tilltugg till huvudrätten.

fredag 4 maj 2012

Kyckling med fattigmanspesto


Jag har alldeles för tunn plånbok för att vara så principfast i mina val av bra råvaror! Vill man laga bra mat så kostar det, helt enkelt. Billigt betyder ofta skräpmat, tyvärr.
Någon gång ibland lyckas det dock bli både lyxigt, gott och nyttigt för en liten slant. Kvällens fredagsmys blev ett sådant tillfälle (hos oss är fredagsmys inte snask utan god mat).

Jag lagade ugnsgratinerad kycklingfilé (fryst till extrapris) med fattigmanspesto (där dom dyra pinjenötterna ersattes av solrosfrön). Till kycklingen serverades rostade ekologiska rödbetor (inte heller det hutlöst dyrt). Tyvärr orsakade dom rödfärgande betorna en del rabalder vid bordet när barnen ansåg att rödbetsfärgad kyckling var lika med rå kyckling. För oss andra som inte jagade upp oss var det en mycket god middag!

Kyckling med fattigmanspesto

4 tinade kycklingfiléer

peston:
ca 1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
en rejäl näve hackade solrosfrön
1 tsk basilika
vitpeppar
salt

Rör ihop ingredienserna till peston. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och ställ in den i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Ta ut formen och bred ut peston över filéerna och låt den gå ca 10 minuter till i ugnen tills peston fått lite färg. Kontrollera att kycklingen är klar och servera hellre ris än rödbetor till om ni har oroligt lagda barn och vill ha matro!