En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 21 juni 2011

Äntligen sillgörarvecka!


Jag tror midsommarafton är min bästa mat-afton!
Trots att jag gillar att laga mat och bjuda på mat så är midsommaraftonens enkla matbord så underbart just för att det är så lättfixat! Vi brukar ha huset fullt av stadsbor som vill ut på landet denna dag och det är skönt att bara behöva koka en stor gryta potatis och slänga fram sillen som man lagt in under veckan innan. Sedan kan man lugnt njuta av att äta och umgås!

Jag har en absolut favorit bland sillinläggningar som brukar efterfrågas varje år och som jag lärt mig av min mamma. Den kallas Saléns sill (vem den där Salén är vet jag inte men hans sill är god). Det är en ganska söt tomatsill med mycket dillsmak. Jag har en särskild Saléns-burk som jag tar fram varje år och nu står den här igen och bara väntar på midsommargästerna!

Saléns sill

3 askar matjesfiléer
4 msk hackad lök
2 msk klippt dill
4 msk ättikssprit
4 msk olja
1 1/2 dl socker (här finns inget sockerfritt alternativ!)
2 dl krossad tomat
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar

Lägg sillfilébitarna i en sil och skölj dom med kallt vatten. Blanda hackad lök, dill, ättikssprit, olja, socker och krossad tomat. Tillsätt grovt krossad krydd- och svartpeppar. Lägg i sillen. Låt stå i kylskåp några timmar eller någon dag före servering. Om sillen tar slut kan man alltid fylla på med ny i samma lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar