En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 31 mars 2011

Vitaminkick


I köket råder just nu stiltje. En envis förkylning har lamslagit kockan och när hon lyckats släpa sig till kylskåpet var hennes enda tanke att bombadera kroppen med vitaminer.
Till mellanmål serverades därför denna vitaminkick med C-vitaminer och järn: halvtinade jordgubbar och några pressade apelsiner som körts i mixern till en luftig smoothy.
Friskt och gott!

fredag 25 mars 2011

Vi frossar i nötter!


Vi har en skål i köket som jag försöker att alltid hålla fylld med rostade nötter. Blandningen av nötter är lite olika. En favorit är paranötter men pecan, pistage, cashew och valnötter går också bra. Eller som gårdagens rostning med vanliga hasselnötter och mandel. Barnen kallar valnötter och pecannötter för råtthjärnor och är inte så förtjusta i just dom. Deras favoriter är nog rostade solrosfrön (som ju inte är nötter utan frön).

Nötter är inte billig mat. Tyvärr. Men jag brukar försvara mina nöt-inköp och mitt nötknaprande med att jag inte lägger en krona på glass, chokladpudding, fruktkonserver, kakor, kex, bullar, chips eller godis. Sett i det perspektivet så är nötberoendet en ganska billig last om man jämför med min tidigare kolhydratskonsumtion.

För dig som vill läsa mer om nötter finns här en länk:

Bröd utan mjöl II


Detta håller på att bli en brödblogg kan det tyckas! Men håll ut mina vänner! Jag återkommer snart med annan mat. Jag råkar bara ha en brödfas som jag måste igenom och alla nyupptäckter i mitt kök ham-nar i bloggen. Därför kommer här ännu ett recept på ett bröd utan mjöl. Denna gång med mycke linfrö och alltså gott om omega 3 och fibrer.

Linfröbröd

2 ägg
3-4 msk krossade linfrön
1 msk psylliumfrön
2 msk rostade solrosfrön
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 1/2 tsk rapsolja
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära

Vispa ägg och salt till ett fluffigt skum. Blanda de torra ingredien-serna för sig och rör försiktigt ner dom i äggskummet tillsammans med oljan. Låt svälla en stund och bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper. Baka i 200 graders ugn i 10 minuter. Skär brödet i rutor innan det svalnat.

måndag 21 mars 2011

Bröd utan mjöl













Dax för ännu ett recept på ett bröd utan mjöl! Den här varianten kommer jag att göra fler gånger för det blev jubel runt mellanmåls-bordet! Vi åt brödet medans det fortfarande var lite varmt med ost och skivad banan som pålägg.

Bröd utan mjöl

250 g keso
3 ägg
1 dl fibrex (fiber från sockerbeta, finns bland glutenfria produkter)
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl mandelmjöl (kör mandel i matberedaren några minuter)
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk (malda psylliumfröskal, finns också bland glutenfria produkter)
ev lite salt

Rör ihop keso och ägg. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dom i äggsmeten. Låt svälla tio minuter och bred sedan ut röran på ett bakplåtspapper och sätt in i 200 graders ugn i ca 20 minuter.

Brödet fick utan tvekan tio stora praliner!

torsdag 10 mars 2011

Torkat kött

Att få i sig proteiner till varje mål, även mellanmålet, kan vara svårt. Jag fick ett bra tips av en väninna som också äter mat med färre kolhydrater. När hon och hennes familj var ute och vandrade på Skåneleden i somras funderade hon på hur man skulle kunna bära med sig proteiner som inte tynger ryggsäcken för mycket och hon kom på att torkat kött borde vara det bästa att ta med. Inför nästa vandring torkade hon kött!

Jag köpte två bitar ryggbiff för att testa om det gick att torka sitt eget kött. Jag skar köttet i centimetertjocka strimlor och rörde ihop med en kryddblandning av 2 pressade vitlökar, 1 msk paprikapulver, 1 tsk chilipulver och en nypa torkad rosmarin. Sedan la jag ut kött-bitarna på en plåt med bakplåtspapper och lät dom torka i 60 graders ugn i ca 10 timmar.


När bitarna känns hårda och lätta är det klart. Det blev inte ett snacks som var vackert för ögat men det smakade gott med mycket tuggmotstånd och med en stark smak av chili!

Nu har mina glasburkar i köket fått en ny ingrediens som kommer att fyllas på så fort dom tar slut!

Salt II

För idag exakt en månad sen skrev jag om salt här på bloggen och om mitt förhöjda blodtryck. Vid samma tid valde jag också att dra ner på saltet för att se om det skulle få någon effekt.
 
Och det fick det! Med råge! Resultatet var så bra att det känns fel att inte redovisa det här. Mitt förhöjda värde var 140/85 och enligt doktorn var detta ett gränsfall för högt blodtryck som borde följas upp. När jag kollade trycket för ett par dagar sedan visade mätaren 99/71! (Under 100 i övertryck räknas som lågt blodtryck.)
 
Jag inser att jag har fått en helt ny relation till saltkaret på bordet!

lördag 5 mars 2011

Chiliattack!


Den här lille rackaren och jag står inte längre på god fot! Den röda chilifrukten är visserligen jättegod (och var en perfekt smaksättare till viltwoken) men den kan också vara riktigt elak om den hamnar någon annanstans än i woken! Att få den i ögat till exempel är en rent djävulsk upplevelse vilket jag tvingades erfara vid matlag-ningen idag. Detta inlägg borde fungera som en varning för andra chiliskärare...


Jag hackade helt enkelt en halv chili och därefter pressade jag en vitlök som var väldigt saftig och som råkade stänka upp i mitt ansikte. Jag rusade till vasken och sköljde ansiktet med vatten... med mina chili-indränkta fingrar. Det ena ögat fick en rejäl dos chilisaft! Jag tänker inte beskriva hur jag lät eller hur jag skuttade runt i mitt kök med ett öga som hotade att vränga sig ut och in!
Jag råder er istället: tvätta händerna (inte ansiktet) noga direkt efter chilihackning!

För den som ännu inte blivit ovän med chili och är intresserad av att veta mer om den starka frukten kan läsa på denna trevliga sida:
http://www.chilihead.se/

(Ögat på bilden tillhör min dotter eftersom mitt chiliattackerade öga inte lämpade sig för offentlig publicering!)

Viltwok

För att få lite ny matinspiration plockade jag fram några få ingredi-enser, placerade dom intill varandra och försökte känna efter om dom skulle fungera i blandad form. Jag la till något och plockade bort något och till slut låg dessa saker på min köksbänk.


På slutet tillkom broccoli, palsternacka och soltorkade tomater (som blötlagts i kokhett vatten).



Det blev en viltwok med ny smakblandning som gick snabbt att laga och som blev klart godkänd som middag!


Viltwok

1 paket fryst viltmästarskav
1 hackad lök
1 msk rapsolja
2 pressade vitlökar
1/2 röd chilifrukt
1 msk kapris
broccoli
1 skalad och skivad palsternacka
blötlagda soltorkade tomater

Fräs löken i oljan i en wokpanna eller i en stekgryta och lägg sedan i det frysta viltköttet. Låt det tina och skala av lager för lager. Tillsätt övriga ingredienser och låt det stekas på låg temperatur under lock tills broccolin och palsternackan är mjuk. Tillsätt klippta soltorkade tomater strax före servering eller låt dom bli ett tilltugg.

Maten fick 6 och 1/2 praliner av barnen som dock inte var särskilt hungriga och mest väntade på att få lördagsgodis!

Sharonfrukt


Egentligen är jag skeptisk till att handla exotiska frukter under vintern. Det känns så fel att äta mat som flugits runt halva klotet och som dessförinnan säkert besprutats rejält. Men det händer att det slinker ner en ananas eller ibland sharonfrukter i kundvagnen när man tröttnat på päron och äpplen (som väl är dom enda svenska frukter man kan få vid denna tiden).
  
Just sharonfrukter är fantastiskt goda med sin söta och mjuka smak och dom odlas i Israel och Italien vilket inte känns riktigt lika illa som om dom kommit från Nya Zeeland eller Sydafrika.

Jag hittade den här texten om frukten för den som är intresserad:
http://www.recepthjalpen.se/sharon.html

torsdag 3 mars 2011

Hjälp mig!


Idag är jag helt tom på matidéer! Jag undrar vad ni åt till middag igår... Jag behöver nya tips! Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni la på middagstallriken! Jag hoppas på ny inspiration...

tisdag 1 mars 2011

Heja wokpannan!


Jag måste med denna inte helt skarpa bild slå ett slag för wokpannan!
Den är en ständig räddare i mitt kök när idétorka hotar. Man kan slänga ner i princip vad som helst i grönsaksväg (och annat också så klart) i pannan och på så vis rensa ut dom vissnande resterna i kylskåpet. Det verkar också omöjligt att misslyckas! Det är bara att hacka grönsaker och fräsa i olja på ganska hög temperatur i några minuter, krydda och sedan njuta av krispiga, varma grönskare till middagen.

För dagen blev det hos oss broccoli, röd paprika, purjolök, vitkål och minimajs. Strax före servering pressade jag över ett par vitlöksklyftor, kryddade med chilipeppar och stänkte över några droppar kinesisk soja. Detta blev idag ett alternativ till pastan eller potatisen och woken serverades till en kryddig köttfärslimpa och en "sås" på mosad avokado och rostade sesamfrön.

Jag glömde be om praliner så jag har inget betyg att delge, men själv tyckte jag att det var en höjdare i klass med ett besök på vår favorit-thairestaurang!

En bra idé!

Jag hittade en suverän affärsidé (va synd att inte jag kom på den först)!
Det handlar om ett nätföretag som heter Middagsfrid och som hjälper stressade människor med matplaneringen och inköpen. Man kan helt enkelt prenumerera på matkassar med råvaror till färdigplanerade middagar. Middagarna går snabbt att tillaga och de innehåller nyttig mat med en viss del ekologiska produkter och man undviker en massa tillsatser.

Det måste vara suveränt för den stressade familjen att ta hjälp av sådana matleveranser 3 eller 5 dagar i veckan och slippa storhandla klockan 18 med trotsiga barn och/eller en tröttkörd mamma/pappa.

Vi tillhör just nu inte den kategorin utan har massor av tid att i lugn och ro skissa på våra menyer. Ändå föll jag för den geniala idén! Om jag någonsin blir vardags-stressad igen så kommer jag att surfa in på:
http://www.middagsfrid.se/