En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 30 juni 2011

Bibbans majskex

Vi diskuterar ofta nyttighetsfaktorn vid våra måltider. Min son sa senast vid lunchen idag att vi nog hade mått ganska bra om vi hade börjat äta pizza. Min man sa att han planerade att starta en blogg med titeln: Macka och bärs!
 Ja, som ni hör så jobbar jag i uppförsbacke i min kamp att erbjuda familjen det bästa bränslet. Men jag ger inte upp!

Det senaste tillskottet till mina glasburkar i köket tilltalade dock alla! Jag fick recept på glutenfria majskex av min kompis Bibban som var jättegoda och samtidigt ganska nyttiga med massor av fröer i. Dom fungerade lite som ersättning till chips med sin frasighet och vill man öka chipskänslan kan man strö flingsalt på dom.



Bibbans majskex

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 dl kokande vatten
ev flingsalt

Blanda de torra ingredienserna och häll över oljan och det kokande vattnet. Det blir en ganska kladdig deg. Bred ut den på ett en plåt med bakplåtspapper. Enklast är att lägga över plastfolie och kavla ut degen till en tunn platta. Grädda i 150 grader i ca 1 timma. Bryt i lagom stora kexbitar. Låt kexen torka en stund i 75 graders ugn om dom fortfarande känns mjuka.

tisdag 21 juni 2011

Äntligen sillgörarvecka!


Jag tror midsommarafton är min bästa mat-afton!
Trots att jag gillar att laga mat och bjuda på mat så är midsommaraftonens enkla matbord så underbart just för att det är så lättfixat! Vi brukar ha huset fullt av stadsbor som vill ut på landet denna dag och det är skönt att bara behöva koka en stor gryta potatis och slänga fram sillen som man lagt in under veckan innan. Sedan kan man lugnt njuta av att äta och umgås!

Jag har en absolut favorit bland sillinläggningar som brukar efterfrågas varje år och som jag lärt mig av min mamma. Den kallas Saléns sill (vem den där Salén är vet jag inte men hans sill är god). Det är en ganska söt tomatsill med mycket dillsmak. Jag har en särskild Saléns-burk som jag tar fram varje år och nu står den här igen och bara väntar på midsommargästerna!

Saléns sill

3 askar matjesfiléer
4 msk hackad lök
2 msk klippt dill
4 msk ättikssprit
4 msk olja
1 1/2 dl socker (här finns inget sockerfritt alternativ!)
2 dl krossad tomat
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar

Lägg sillfilébitarna i en sil och skölj dom med kallt vatten. Blanda hackad lök, dill, ättikssprit, olja, socker och krossad tomat. Tillsätt grovt krossad krydd- och svartpeppar. Lägg i sillen. Låt stå i kylskåp några timmar eller någon dag före servering. Om sillen tar slut kan man alltid fylla på med ny i samma lag.

fredag 17 juni 2011

Grillen är tänd!!!

Grillsäsongen sprakade igång med två grillfester på samma vecka! Ska det fortsätta så här i sommar så lär vi knappast få någon järnbrist! Och inte lär vi få tråkigt heller!

Det stora dragplåstret vid grillningen är så klart det perfekt marinerade köttet som grillas tills det är aningen svart i kanterna och som sedan ändå är saftigt och mört och riktigt smälter i munnen.
Trots det älskar jag alla tillbehören mer än själva köttet. Det ska vara många små skålar med svala och heta såser och salsor och så några med frukt och grönt. Potatis eller pasta känns inte så viktigt om man har många andra alternativ.



Med detta inlägg ville jag ge er en tomatsalsa att testa nästa gång ni grillar. Jag brukar få tummen upp för den varje gång, därför är den oftast med på grillbuffén. Den är lätt att slänga ihop och är så god att den kan fungera som enda grillsås om man kör en snabbgrillning mitt i veckan.


Tomatsalsa till grillkött

2 stora tomater
1/2 rödlök
1 tsk honung el socker
2 tsk pressad citron el rödvinsvinäger
lite salt
1 tsk sambal oelek el. chiliflakes

Hacka tomat och rödlök fint. Blanda i övriga ingredienser och smaka av. Öka sötma eller surhet efter smak. Mosa till salsan lite med en potatismosare. Låt stå en stund före servering.
Jag brukar variera salsan med tex lite riven zucchini, finhackad persika eller paprika. En fin krydda som passar i är färsk koriander (men den är det inta alla som gillar).

onsdag 15 juni 2011

Kommentarsfältet funkar igen!


Efter lite trassel med kommentarsfältet verkar det nu fungera igen! Skriv gärna en kommentar! Jag längtar efter att få lite feed-back från er så kanske jag får ny inspiration i köket!

Min premiärskörd av sallad stod annars för dagens energi-kick!

söndag 12 juni 2011

Idag blev det andra bullar!


I Skåne är bullar detsamma som matbröd i rund enportionsform. I Småland, där jag kommer ifrån, får man ett runt fikabröd med kanel och socker i om man ber om en bulle. Den där olikheten i bull-betydelse har jag haft lite svårt att hantera under mina år som exilsmålänning, men på senare tid har problemet minskat eftersom jag sällan äter varken skånska eller småländska bullar.

Denna morgon blev dock ett undantag när jag serverade matbröds-bullar till frukost. Ni som känner mig vid det här laget anar nog att det inte var bröd med vetemjöl i.
Brödet krävde lite planering med skållning dagen innan men gick sedan snabbt att baka på morgonen eftersom det innehöll bakpulver. Det blev riktigt smarriga bullar och familjen uppskattade detta avbrott i dom eviga äggfrukostarna!

Frukostbullar utan vanligt mjöl

2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl mathavre
1 dl havregryn
1/2 dl havrekli
1 msk kummin
1 msk fiberhusk
2 dl vatten
1 dl sojamjöl
2 dl bovetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl krossade linfrön
2 msk rapsolja
2 tsk bakpulver

Koka upp 2 1/2 dl vatten och häll i salt, mathavre, havregryn, havrekli och kummin. Låt stå över natten. Blanda fiberhusk med 2 dl vatten och låt svälla i ca 5 min. Blanda därefter ihop övriga ingredienser och häll i havregrynsblandningen och fiberhusken. Knåda till en smidig deg. Ta i mer bovetemjöl om den blir kladdig. Forma 16 bullar och grädda dom i 30 minuter i 225 graders ugn.
Ät bullarna nygräddade med en klick smör eller som jag med mosad avocado, olivolja och citron.

Jag vill utfärda en varning!


Om du funderat på att göra mjölk- och vetemjölsfri ugnspannkaka så tänk om! Jag skulle vilja varna för experimentet att ta havremjölk, bovetemjöl, sojamjöl och fiberhusk i ugnspannkaka...vilket jag gjorde. Det blir ingen kulinarisk upplevelse! Den smakar ungefär som uppblött kartong och dessutom blir den grå och platt.

Jag insåg nyligen att jag bara redovisar lyckade matlagningsförsök i bloggen. Man kan lätt vilseledas att tro att jag dansar runt glad och rosenkindad i mitt kök och aldrig misslyckas. Men icke! När man ska försöka göra vanlig husmanskost på ett nyttigare sätt stupar man ofta. Det bästa är att börja tänka i nya banor och helt enkelt välja bort rätter som i grunden är hopplöst onyttiga.
Mina barn ryser fortfarande när vi pratar om pizzan jag gjorde för nått år sen där degen bestod av en fiberrik massa med fröer. Den var oätlig!

Åter till ugnspannkaka. Om du nu vill bjuda på en hälsosam variant av ugnspannkaka så gör inte det! Bjud på kycklingsoppa istället! Eller ugnsstekt fisk med spenat!

Jag behöver väl knappast tillägga att dagens måltid fick noll praliner.

lördag 11 juni 2011

Boktips II


Jag frossar i mat- och kostböcker!
Dom flesta turer till biblan brukar resultera i något nytt på området och senast hittade jag den här lilla trevliga boken om bra mat för hjärnan. Författarna Martin Ingvar (hjärnforskare) och Gunilla Eldh (medicinjournalist) har skrivit om hur man på ett enkelt sätt kan vänja sig av med att äta skräpmat och istället kan ändra hjärnans belöningssystem till att reagera på nyttigare mat.

Läs den gärna! Den ger en hel del tips på livsstilsförändringar och skall ses som en tipsbok mer än en receptbok till köket.
Vill man läsa mer om boken och idéerna i den kan man gå in på:

tisdag 7 juni 2011

Ett äpple om dagen...


...håller doktorn från magen, sägs det ju! Men stämmer det egentligen? Är äpplen verkligen så nyttiga att dom höjer sig över dom andra frukterna?

Själv äter jag ärligt talat sällan äpplen men mina barn tuggar i sig ett par varje dag - och nån doktor i deras magar har vi ju inte sett till! Efter att ha läst om äpplen kom jag fram till att jag nog ska följa barnens exempel och försöka få i mig nått äpple lite då och då.

I amerikanska studier har äppelätande visat sig sänka det onda kolesterolet och också visat sig vara inflammationsdämpande. En studie som nyligen utförts visade att ett ämne i äpplets skal hjälper förtvinade muskler att återbildas och skulle då kunna hjälpa vid rehabilitering eller för att bromsa åldrandet. Mer om detta här:

Danska forskare har testat en diet på äpplen hos möss vilket gav ökad mängd goda bakterier i mössens tarmar. Mer om det kan man läsa här:

Nu borde jag lagt in nått trevligt recept på äppelkaka utan socker och mjöl men jag har inget på lager just idag. Jag länkar istället till mina Muslibars som innehåller koncentrerad äppeljuice och till mina Hälsofreak-muffins som innehåller ett rivet äpple. Det får bli äppelkaka nån annan dag!

I flygande fläng...


Ibland blir maten bara en parentes. Solen skiner, alla vill iväg och bada, ingen är särskilt hungrig men det behövs ändå lite påfyllning och absolut ingen vill stå i köket i en timma för att fixa lunch. Då blir det en kikärtssallad i flygande fläng innan vi hoppar upp på cyklarna och susar iväg till sjön!

Kikärtssallad

några deciliter kokta kikärtor
1 hackad röd lök
körsbärstomater
rädisor
ruccolasallad

Häll en dressing på 1 msk pressad citron, 3 msk olivolja och 1 tsk sambal oelek över salladen. Smaka av! Lite extra salt och ev svartpeppar kan behövas.