En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 13 september 2011

Bröd som mättar (utan mjöl och jäst)


Jag fick en tidning full med GI-recept av en god vän! Det är bästa tänkbara present till mig som dagligen plöjer receptsamlingar på ständig jakt efter nya spännande tips på näringstät mat.
Samma vän bjöd mig också på en fantastisk fika med gravad lax, keso, avocado, nötter och franska ostar. Det kändes fint att bli bjuden på en fika som anpassats till min kost. Oftast möter jag kolhydratrika fikabord och varje gång är det lika svårt. Ska man äta det som känns fel av artighet eller be om ett kokt ägg och en bit ost?

För att återgå till GI-tidningen så vaskade jag fram ett nytt recept på bröd med massor av fröer och utan mjöl och jäst. När den härliga nybakade limpan låg och svalnade på köksbänken så insåg jag hur jag skulle lösa fikaproblemet. Jag tar så klart med mig en limpa nybakt proteinbröd nästa gång jag blir bortbjuden! Och bjuder på!

Bröd utan mjöl och jäst

4 ägg
150 gram keso
1 msk bakpulver
1/2 dl sesamfrön
3 dl kruskakli (jag valde fibrex som ett glutenfritt alternativ)
1 dl solroskärnor (gärna rostade)
2 msk linfrö
3 msk rapsolja

Vispa äggen lätt. Rör ner övriga ingredienser. Häll degen i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda mitt i 180 graders ugn i ca 50 minuter. Låt svalna och ät gärna brödet med en god ost och aprikosmarmelad till en kopp te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar