En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



söndag 18 september 2011

Jordgubbspaj utan socker


En dessert måste inte vara en sockerfälla! En dessert kan till och med vara så nyttig att den får bli till mellanmål en regnig onsdag när alla behöver lite uppmuntran!

Vi äter dessert några gånger i veckan. Ofta är det bär som sötats med lite honung eller fruktsallad med en klick grädde. Ibland tillverkar vi något lite mera avancerat som denna jordgubbspaj utan socker. Den smakade ändå ganska sött med mogna bananer och aprikoser som sötningsmedel. Eftersom det är en mäktig paj med mycket energi räcker den till många.

Jordgubbspaj utan socker

Pajbotten:
3 dl mandel eller hasselnötter
1 dl rostade solroskärnor
200 gram torkade aprikoser
2 msk vatten
1 nypa salt
kokosflingor

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
frysta jordgubbar
2 mogna bananer

Mixa mandel/hasselnötter och solrosfrön till ett mjöl. Tillsätt aprikoser klippta i bitar,vatten och salt och mixa tills det blivit en pajdeg. Tryck ut degen i en oljad pajform. Strössla över kokosflingor. Ställ in i kylskåpet.
Vispa grädden och blanda i kesellan. Mosa banan och de tinade jordgubbarna och blanda ner i grädden. Häll smeten i pajskalet och låt stå kallt tills servering. Mums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar