En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 24 maj 2011

Bacon med rökarom


Min son fick välja vilken frukost han ville ha på sin nionde födelsedag.
"Bacon och ägg", svarade han utan att tveka. Just bacon är ingen produkt som vi frossar i med tanke på den stora saltmängden, men fyller man år så får man göra undantag.
Jag handlade bacon och strax innan det skulle stekas kastade jag ett öga på innehållsförteckningen. Jag trodde i min enfald att bacon var rökt kött men där hade jag fel. Bacon är kött med massor av salt, ett antal E-nummer och rökarom. Just rökarom förvånade mig och fick mig att undersöka vad det egentligen är för något.

Enligt livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp2/Livsmedelsforetag/Aromer/Rokaromer/ visade det sig vara ett ämne som framställs av rök från trä och som ska vara mindre hälsovådligt än att äta mat som rökts på vanligt sätt. Problemet med rökaromer är att det förutom i korv och kött har börjat användas i många andra produkter som flingor, snacks och soppor mm varför man riskerar att få i sig en hel del av ämnet. Vilken effekt ämnet har på hälsan vet man inte.

Jag känner fortfarande att bacon får bli en högst tillfällig besökare i vårt kylskåp precis som alla andra produkter med många E-nummer och lång hållbarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar