En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 6 maj 2011

Ett bra mellanmål


Mellanmålet är ofta den största utmaningen. Frukost och middag är ganska lätt att variera men vid mellanmålet hamnar man lätt i mack-träsket! Jag är ständigt på jakt efter bra lösningar på eftermiddagens utfodring av hungriga skolbarn. Det får gärna vara fika som är lätt att ta med och äta så där lite i farten eftersom mina barn gärna uppslukas av projekt på eftermiddan eller ger sig iväg på små utflykter.

Boken Råsmart Familj av Ulrika Hoffer gav mig en hel del nya idéer som tex dom muslibars som syns på bilden. (Recept på dom nyttiga chokladbollarna hittar ni här.) Jag ändrade ursprungsreceptet litegrand och tillsatte mandel och sesamfrön för att få in mer proteiner. Dom blev en aning smuliga men ganska goda och dom hungriga skolbarnen gjorde tummen upp!

Muslibars

3 dl havregryn
2 msk maizena
1/2 dl krossade linfrön
1 msk fiberhusk
1/2 dl havrekli
1 msk sesamfrön
10 torkade aprikoser
1/2 dl rostad och hackad mandel
1 dl osötad koncentrerad äppeljuice
1 msk rapsolja
lite kanel och kardemumma
en nypa salt

Klipp aprikoserna i småbitar. Blanda alla ingredienser och packa massan väl i botten på en smord brödform (ju bättre man gör detta desto bättre håller den ihop antar jag). Sätt in i 150 graders ugn i 30 minuter. Den ska inte få färg utan bara torka ihop. Stjälp upp och skär i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar