Lördagens lunch är måltidernas Rolls-Royce hos oss!
Då får matlagningen ta flera timmar och vi dukar gärna med det ömtåliga vackra porslinet. Vi testar helst något nytt och bordet fylls ofta av flera små skålar med tilltugg förutom själva huvudrätten. Denna lördag var inget undantag och på menyn stod Chili- och vitlöksmarinerad kyckling med rotfrukter, morotsquinoa och ratatouille. I småskålarna låg rädisor och färsk vitkålssallad.
Chili- och vitlöksmarinerad kyckling
1 färsk kyckling
3 msk olivolja
1 msk soya
2 pressade vitlökar
1 tsk chiliflakes
1 morot
2 små palsternackor
5-10 oskalade vitlöksklyftor
Dela kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Rör ihop marinaden och pensla kycklingbitarna. Skär morot och palsternackor och fördela runt kyckling tillsammans med vitlöksklyftorna. Sätt in i 200 graders ugn i ca 45 minuter.
Morotsquinoa
Koka 2 dl quinoa med 5 dl vatten och en hackad lök. Tillsätt 2 grovt rivna morötter mot slutet av kokningen. Smaksätt med några droppar citron och ev. salt.
Just quinoa är ingen favorit i vår familj men tillagad på detta sätt åts den utan protester.
Ratatouille
2 burkar krossade tomater
1-2 msk olivolja
2 stor gul lök
1 röd lök
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 pressade vitlökar
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1 tsk rödvinsvinäger eller pressad lime
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
Hacka alla grönsaker i halvstora bitar och fräs dom i lite olivolja. Tillsätt krossade tomater, salt och kryddor och låt koka (gärna utan lock) i 30 minuter. Mosa till grönsakerna med potatismosaren innan servering.
6 praliner blev det för middagen. Enligt matgästerna drog quinoa ner antalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar