Choklad är en drog som är svår att motstå!
Suget efter choklad tar sig lätt förbi alla intentioner om en godisfri dag. Och ibland är det kanske just den där stunden med chokladsmak på tungan som låter en pausa ett ögonblick ifrån stress och olust. Kanske det är så att choklad är livsnödvändigt för ens psyke? Vad vet jag? Jag vet bara att jag kan cykla hur långt som helst genom snöstorm eller skyfall för att skaffa en bit choklad och sedan låta den långsamt smälta på tungan och bli helt tillfreds.
I Ulrika Hoffers bok Råsmart familj hittade jag ett recept på chokladmuffins som tillfredsställde både chokladsuget och viljan att äta socker- och mjölfritt. Sötningsmedlet är dadlar och mjölet är gjort av mandel.
Jag bjöd en väninna på muffinsfika i paviljongen och hon tyckte att dom smakade gott! Jag börjar förstå att min avsockrade familj uppskattar allt jag bjuder på som är lite sött, så det var bra att testa en alternativkaka på någon annan.
Chokladmuffins
100 gram mandlar
1 1/2 dl dadlar utan kärnor
1/2 dl kakao (eller mer om du är en riktig chokladtok)
2 msk rapsolja
4 ägg
en nypa salt
Mixa mandlarna i en matberedare tills det blivit mjöl. Tillsätt dadlarna och mixa en stund till. Därefter blandar man i kakao och rapsolja. Vispa äggen till ett fluffigt skum och rör försiktigt ner mandelblandningen i ägget. Häll smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna en stund och...njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar