En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



onsdag 24 oktober 2012

Glutenfri grönsakspaj med smuldeg


Det här med vegetarisk mat börjar kännas ganska spännande!
Det hamnar många vackra färger på tallriken och maten blir betydligt billigare. Men jag tror fortfarande inte att jag ska bli mätt och fyller tallriken till brädden...och blir proppmätt!

Den andra vegetariska rätten denna vecka bjöd jag min hungrige make på till lunch. Det var en lättlagad grönsakspaj med glutenfritt smuldegstäcke. Vi enades om att den hade god smak med dom varma söta tomaterna, men att den var lite torr. Med en klick creme fraich till blev denna rätt dock helt rätt!

Glutenfri grönsakspaj med smuldegstäcke

500 gr broccoli
100 gr champinjoner
1/2 purjolök
olivolja
100 gr cocktailtomater
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt
ca 75 gr riven ost (gärna lagrad sort)

1 dl havrekli
1 dl pofiber
1/2 dl glutenfritt mjöl
1 dl rapsolja
salt
sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön

Skär broccoli, champinjoner och purjolök i ganska stora bitar. Stek i olivolja några minuter tills de nästan mjuknat. Lägg grönsakerna i en smord ugnsfast form. Skär tomaterna i halvor och sprid ut dom i formen. Krydda med örtkryddorna och salta. Riv över osten.
Rosta fröerna några minuter i en het stekpanna. Blanda ihop smuldegen och tillsätt fröerna i den. Sprid ut smuldegen överst på pajen. Grädda i ca 15 minuter i 225 graders ugn tills pajen fått färg och tomaterna är lagom mjuka.
(I ursprungsreceptet var pajen inte glutenfri utan innehöll 1 dl fullkornsdinkel och 1 dl vetemjöl i smuldegen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar