En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 30 oktober 2012

Grönsaksgratäng med saffransquinoa

 
Efter några dagar med idel blodiga biffar återupptog vi projektet vegetarisk mat!
Vi hade glädjen att få två nära släktingar till lunchbordet och dessa två som vanligtvis inte äter vegetariskt blev bjudna på grönsaksgratäng med saffransquinoa. Dom såg nöjda och glada ut så jag antar att dom gillade maten. Men jag har ju ingen aning om ifall dom stannade vid korvalådan på väg hem för att stilla hungern...
 
Själv tyckte jag att det var lyckat att smaksätta quinoa med saffran eftersom det annars kan smaka lite speciellt. Quinoa, som är ett frö från Sydamerika, innehåller mer proteiner än ris eller pasta och borde därför vara ett ganska bra inslag i vegetarisk mat. Den som vill läsa mer om quinoa eller hitta fler recept kan kolla här.

 
Grönsaksgratäng med saffransquinoa
 
2 dl quinoa
0,5 gr saffran (1 paket)
salt
1 squash
2 paprikor
1 röd el gul lök
1 dm purjolök
1 näve gröna bönor el sockerärtor
chilipulver
olivolja
100 gr riven ost (gärna lagrad)
2 msk ströbröd el havrekli
 
Skölj quinoan och koka enligt anvisning men tillsätt också saffran och lite salt från början. Bred ut den i en stor ugnsfast form.
Skär grönsakerna i bitar och stek dom lätt i omgångar i olivolja. Krydda med chilipulver och salta. Bred ut grönsakerna över quinoan. Strö över ströbröd eller havrekli. Gratinera ca 15 minuter i 225 graders ugn. Strö över osten mot slutet.
Servera med hummus, creme fraich och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar