En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 25 oktober 2012

Krämigaste rotfruktsgratängen

 
När barnen var mindre brukade dom titta på ett barnprogram som hette Rekordbyrån där barn slog rekord i en massa olika saker. Idag slog jag rekord i krämigaste rotfruktsgratängen!
 
På dag tre med vegetarisk mat var det dax för rotfrukter. Dom skulle egentligen ha sällskap i ugnen av en burk keso men jag tog philadelphiaost istället. Resultatet blev riktigt...krämigt!
 
Alla runt bordet var inte så nöjda med gratängen och fiskade mest efter potatisen. Själv tyckte jag den var god men jag saknade köttet till och ett glas rött!
För att kompensera för köttbristen rostade jag solros- och sesamfrön att strössla över.
 
 
Krämigaste rotfruktsgratängen
 
200 gr kålrot
150 gr rotselleri
2 palsternackor
5 potatisar
2 morötter
1 gul lök
200 gr philadelphiaost
dragon
salt & peppar
2,5 dl havregrädde el vispgrädde
lite riven ost
 
Skala och skär alla rotfrukterna i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Blanda dom varma rotfruktsbitarna med philadelphiaosten så att den smälter. Blanda också ner hackad lök. Häll allt i en smord ugnsfast form. Strö dragon, salt och svartpeppar över och sätt in i 225 graders ugn i ca 40 minuter. Strö på riven ost på slutet. Servera med en krispig sallad och rostade fröer.
Och låt barnen pilla fram potatisen...för husfridens skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar