En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 30 september 2011

Snabbt, enkelt och gott!


Jag blev inspirerad av den sista dillkvisten i mitt land och gjorde räksymfoni till lunch! Behövde också muntra upp en krasslig liten son och lyxade till det för att göra nått åt hans usla aptit. 

Att det råkade finnas en stor mogen avocado, skalade räkor, en burk keso, en burk hemgjord majonnäs och lite sallad i kylskåpet underlättade en del. Blandningen keso och majonnäs var en ny upplevelse och kan rekommenderas.

torsdag 22 september 2011

Färskostbröd


Jag har en liten hög med recept på min köksbänk som tillhör mina absoluta favoriter. Jag tillagar dom nästan varje vecka och jag tröttnar aldrig. Exempel från min favoritsamling är GI-musli, frökex, frökusar, hälsofreakmuffins och Bibbans majskex.

Nu har det nästlat sig in ett nytt recept bland favoriterna. Det är ett färskostbröd som jag hittade i LCHF-husmanskost av Anna Wallén. Fast jag vill knappast kalla det bröd utan snarare en ostpannkaka även om man kan äta dom med smör och pålägg. Jag serverade dom med lite fruktmos och  en klick vispad grädde och det blev en festlig dessert. Att skicka med en bit eller två som mellanmål till skolan var också ett bra alternativ.

Färsostbröd

6 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
150 gram färskost (Philadelphia eller annan)
2 dl riven mild ost

Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitorna med bakpulver till hårt skum. Blanda gulorna med grädden och färskosten. Rör försiktigt ihop äggvita med gräddsmeten. Tillsätt den rivna osten. Bred ut den fluffiga smeten på en bakplåtsklädd plåt. Baka i 175 graders ugn i ca 30 minuter. Skär i bitar och ät gärna ljummen! 

söndag 18 september 2011

Jordgubbspaj utan socker


En dessert måste inte vara en sockerfälla! En dessert kan till och med vara så nyttig att den får bli till mellanmål en regnig onsdag när alla behöver lite uppmuntran!

Vi äter dessert några gånger i veckan. Ofta är det bär som sötats med lite honung eller fruktsallad med en klick grädde. Ibland tillverkar vi något lite mera avancerat som denna jordgubbspaj utan socker. Den smakade ändå ganska sött med mogna bananer och aprikoser som sötningsmedel. Eftersom det är en mäktig paj med mycket energi räcker den till många.

Jordgubbspaj utan socker

Pajbotten:
3 dl mandel eller hasselnötter
1 dl rostade solroskärnor
200 gram torkade aprikoser
2 msk vatten
1 nypa salt
kokosflingor

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
frysta jordgubbar
2 mogna bananer

Mixa mandel/hasselnötter och solrosfrön till ett mjöl. Tillsätt aprikoser klippta i bitar,vatten och salt och mixa tills det blivit en pajdeg. Tryck ut degen i en oljad pajform. Strössla över kokosflingor. Ställ in i kylskåpet.
Vispa grädden och blanda i kesellan. Mosa banan och de tinade jordgubbarna och blanda ner i grädden. Häll smeten i pajskalet och låt stå kallt tills servering. Mums!!

tisdag 13 september 2011

Boktips om LCHF


Att äta låg-kolhydrat-hög-fetts-kost diskuteras livligt för tillfället. För den som är överviktig är det en suverän lösning på det svåra problemet att hålla sig mätt och ändå gå ner i vikt. Typ 2-diabetiker sägs kunna slippa ta insulin med denna kost och det låter ju kanonbra.
Jag tillhör inte någon av kategorierna och följer inte heller kosten slaviskt men sneglar ändå åt det hållet. Både jag och min dotter får lätt svajigt blodsocker och med färre snabba kolhydrater och regelbundna måltider undviker vi dagliga sammanbrott och onödiga sockerfallsgräl.

Jag hittade den lilla kokboken LCHF-husmanskost av Anna Wallén på biblioteket. Den visade sig vara en riktig pärla med många bra och enkla recept. Framför allt finns där flera brödrecept som är jättebra. Bilderna är vackra och får det att vattnas i munnen, vilket jag förmodar är en kokboksförfattares största intention.

Ska vi dricka te, mamma?


...frågar min dotter på kvällarna när det närmar sig läggdax. Det är för henne höjden av lyx: att få stanna uppe en stund till, att få ha mamma för sig själv och att få prova något nytt örtte!

Dom senaste kvällarna har vi testat en ny favorit som jag vill tipsa om: Kvällsro! Det är ett friskt och gott te som innehåller passionsört, lavendelblomma, citronmeliss och pepparmyntsblad. Med några droppar pressad citron i är det en perfekt (och rogivande) avslutning på dagen!

Bröd som mättar (utan mjöl och jäst)


Jag fick en tidning full med GI-recept av en god vän! Det är bästa tänkbara present till mig som dagligen plöjer receptsamlingar på ständig jakt efter nya spännande tips på näringstät mat.
Samma vän bjöd mig också på en fantastisk fika med gravad lax, keso, avocado, nötter och franska ostar. Det kändes fint att bli bjuden på en fika som anpassats till min kost. Oftast möter jag kolhydratrika fikabord och varje gång är det lika svårt. Ska man äta det som känns fel av artighet eller be om ett kokt ägg och en bit ost?

För att återgå till GI-tidningen så vaskade jag fram ett nytt recept på bröd med massor av fröer och utan mjöl och jäst. När den härliga nybakade limpan låg och svalnade på köksbänken så insåg jag hur jag skulle lösa fikaproblemet. Jag tar så klart med mig en limpa nybakt proteinbröd nästa gång jag blir bortbjuden! Och bjuder på!

Bröd utan mjöl och jäst

4 ägg
150 gram keso
1 msk bakpulver
1/2 dl sesamfrön
3 dl kruskakli (jag valde fibrex som ett glutenfritt alternativ)
1 dl solroskärnor (gärna rostade)
2 msk linfrö
3 msk rapsolja

Vispa äggen lätt. Rör ner övriga ingredienser. Häll degen i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda mitt i 180 graders ugn i ca 50 minuter. Låt svalna och ät gärna brödet med en god ost och aprikosmarmelad till en kopp te.

Linssoppa med fetaost och timjan


Vi tröttnar aldrig på linssoppa! Och tur är väl det eftersom den dyker upp med jämna mellanrum som en billig och snabb middag. (Vi hade nog inte tröttnat på oxfilé heller om det dykt upp med jämna mellanrum!).

Linssoppa kan varieras i det oändliga med olika grönsaker, bacon eller ost. Kvällens variant hittade jag i Hälsokokboken. Den var lite mera tidskrävande än vanligt men det var väl värt besväret. Resultatet blev en len och mycket god soppa som med fetaost och färsk timjan smakade riktigt lyxigt!

Linssoppa med fetaost och timjan

1 sötpotatis
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
3 msk olivolja
3 tsk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 krm chilipulver
salt efter smak
1 liter vatten
några kvistar färsk timjan
3 dl röda linser
svartpeppar

Skala och skiva sötpotatis, morötter, rödlök och vitlök. Fräs i olivolja någon minut. Tillsätt kryddor, salt, vatten och timjankvistar och koka i 20 minuter. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt linserna och koka i ca 15 minuter tills linserna är mjuka. Servera med smulad fetaost och färsk timjan.

torsdag 8 september 2011

Ensamlyx


Våra måltider ser så olika ut!
Oftast är vi fyra som äter en vällagad middag. Ibland är vi 9 runt bordet och maten är avancerad och anpassad efter gästerna och det är stimmigt och härligt. Ibland är vi två som värmt lite rester och det är lungt och skönt.

Ibland är vi en och det är egentligen då som det här med måltid kan bli lite svårt. Ska man värma en konservburk och äta vid datorn?
Eller ska man passa på att lyxa till det? Kanske duka fint, tända några ljus och laga den där maten som ingen annan i familjen gillar och som man själv varit sugen på i ett halvår? Absolut!

Dagens lunch blev av det senare slaget! (Extrapris på laxkotletter avgjorde saken!) Laxen fick ligga 15 minuter i 175 grader medans jag stekte rödbetsskivor och mangold i lite smör. En klick turkisk yoghurt, rädisor, citron och persilja och sen var det klart!

Snabbt och enkelt och skön ensamlyx!

Romanesco


Att alltid handla samma saker blir tråkigt för hjärnan och förmodligen ensidigt med vitaminer för kroppen. Jag brukar ha som mål (förutom det allmänna hälsotänkandet) att då och då prova någon ny grönsak eller frukt eller någon annan sorts fisk eller kött som vi inte brukar äta.

Senaste nya grönsak blev den här fantastiskt vackra blomkålen som heter Romanesco och som visade sig vara en korsning mellan blomkål och broccoli. Den kan ätas precis som blomkål, kokt eller rå, och den smakar ungefär likadant. Framför allt var den rolig att dippa med sin toppiga form. En riktigt barnvänlig grönsak!

tisdag 6 september 2011

Billig D-vitaminbomb


För att må bra behöver man äta fet fisk tre gånger i veckan, läser jag nånstans och hajar till! Lax tre gånger i veckan för en fattig barnfamilj är ju en omöjlighet! Jag försöker ändå att få i oss en och annan firre fast kanske inte så ofta som det rekommenderas.

Billigaste alternativet är helt klart fryst vildfångad hel lax (som sägs innehålla mest omega 3) som brukar ligga på 59 kr/kg. Om man tinar den långsamt i kylskåpet, proppar den full med purjolök (eller nått annat grönt) och låter den bakas i 100 graders ugn i drygt en timma (om den väger ca 1 kg) så kan man få äta en lyxig laxmiddag med ett härligt saftigt fiskkött. Det slår inte färsk lax, men det är ganska nära!

Pannkakor!



Jag älskar att laga mat men även en livslång passion kan man behöva paus från ibland. Den möjligheten har jag fått nu med mina barns nyvaknade intresse för matlagning. Jag har insett att jag har två små köksmästare i familjen som är lätta att lära upp och som kan ge mig den där välbehövliga pausen.

I morse fick dottern en lektion i kolhydratfria pannkakor som har blivit en ny frukostsuccé hos oss. Man skulle också kunna kalla dom omelettpannkaka för smaken ligger någonstans mellan pannkaka och omelett. Dom är lätta att göra, håller ihop bra och smakar bäst med en klick vispgrädde och sylt på mixade blötlagda torkade aprikoser. Man kan också låta ett par skivor ost smälta mellan en vikt pannkaka eller rulla ihop dom med svampstuvning inuti som crêpes.

Kolhydratfria pannkakor

3 ägg
3 msk vatten
2 tsk fiberhusk

Rör ihop vatten med fiberhusk (det blir lätt klumpar om man tar fiberhusk sist). Tillsätt äggen och vispa ihop. Låt stå och svälla en stund. Stek pannkakor i lite smör eller rapsolja. 3 ägg är lagom till 2 pannkakor.