En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



söndag 27 februari 2011

Fiskburgare och fruktsallad

Det finns en del småsaker som kan göra mig på riktigt bra humör. En sådan sak är när det är extrapris i fiskdisken på City Gross!
   
Färsk fisk är för mig något av det godaste som finns och är superlätt att tillaga. Men oftast spräcker sådana inköp ens budget. Jag tar trots det alltid en långsam lov förbi fiskdisken och äter med ögonen av delikatesserna som ligger där bland massor av krossat is.

Och så ibland händer det att dom säljer ut en fin bit lax för 79 kr/kg eller som senast kolja för 59 kr/kg! Jag slog till och köpte 750 gram koljafilé och lagade sedan till den i 175 graders ugn i ca 30 minuter. Och jag lovar, den smälte i munnen! Av resterna blev det två dagar senare fiskburgare.
   

Fiskburgare

300 gram finfördelat fiskkött
1 ägg
10 cm hackad purjolök
1 tsk fiberhusk eller 1 msk potatismjöl
1 finriven gul lök
1 tsk torkad basilika
rivet citronskal
salt
vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser och låt stå en kort stund. Stek sedan burgare i lite rapsolja. Pressa några droppar citron över dom strax före servering.
Till burgarna blev det rostade rödbetsstavar och fänkål.


Till efterrätt blev det en enkel fruktsallad på banan, apelsin, passionsfrukt och sesamfrön.

Middan fick 9 starka praliner från ett av barnen och det tackar man ju för!

Nystart varje dag III

"Pannkakor! Yes! Och till frukost! Men är det riktiga pannkakor, mamma?" ropar barnen glatt.
Ja, det är pannkakor...men utan mjölk och mjöl. Barnen är inte skeptiska till min mat men dom har börjat vänja sig vid att allt i vårt kök inte alltid är det man tror att det är. Men jag luras aldrig utan berättar gärna vad maten innehåller.
Dessa mandelpannkakor tillsammans med en "sylt" på rivet äpple, riven morot och kanel och några matskedar kokosmjölk blev en riktigt god och mättande frukost.


Mandelpannkakor

2 dl mandel
1 dl kokosmjölk
2 ägg
1 tsk stött kardemumma

Mal mandeln till ett mjöl. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylskåp över natten. På så vis går det snabbt att steka pannkakor till frukost. Dom blir lite ömtåliga men går lätt att vända om man inte gör för stora.

Barnen gav dom 7 praliner och mina annars så matglada barn blev proppmätta efter varsin pannkaka. Det berodde inte på att dom inte gillade dom utan helt enkelt för att dom var så mättande.

fredag 25 februari 2011

Ugnsbakad portobello

Mannen i familjen tål inte svamp. Därför passar vi på att frossa i svamp när han inte är hemma. Idag var det en svamp-kväll! Hittade ett enkelt recept på ugnsbakad portobello som vi hade som tilltugg till älgskavsgryta och kokta rotfrukter. Annars skulle dom nog vara perfekta som en förrätt.



Ugnsbakad portobello

4 portobellosvampar
3 vitlöksklyftor
1 lök
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk vatten
svartpeppar
rapsolja

Vrid loss svampfötterna. Hacka vitlök, lök och svampfötter fint och stek några minuter i lite olja. Låt svalna och rör ner ägg, senap, vatten och svartpeppar. Lägg röran i svamparna som placeras på ett smort ugnssäkert fat och sätts in i 200 graders ugn i 30 minuter.

Svamparna blev över förväntan! Bilden är något missvisande för dom såg väldigt aptitliga ut på tallriken. Dom fick 7 och 1/2 praliner.

måndag 21 februari 2011

Enkel lyxlunch för två

Med barnen på sportlovsresa blev det lite tomt runt bordet men vi föll inte för frestelsen att hoppa över lunchen och ta något på stående fot. Det blev istället en god och romantisk lunch på tu man hand!
Utgångsläget var 400 gram upptinad älgfärs och lite olika grönsaker. Resultatet blev älgfärsbiffar med wokade grönsaker! Lite soja på woken och en tesked sambal oelek förhöjde smaken.


Älgfärsbiffar

400 g älgfärs
1 ägg
1 dl vispgrädde (eller Oatlys havregrädde + 1 msk olivolja om man inte vill ha mjölkprodukter)
1 pressad vitlök
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser till en smet som blir ganska lös. Stek biffar i lite rapsolja.


Wokade grönsaker

Skär broccoli, blomkål, gul lök och röd paprika i bitar. Woka allt utom paprikan i olivolja i några minuter. Tillsätt paprikan och strö över sesamfrön, lite salt och svartpeppar. Låt det gå ett par minuter till och servera direkt.


Lunchen fick 8 praliner! Kunde blivit fler om jag minskat lite på oljan i wokpannan.

Nystart varje dag II


Här kommer ännu ett frukostförslag för er som längtar bort från den eviga mackan med ost på morgonen.
  • 1 hårdkokt ägg
  • 1 msk hemgjord majonnäs
  • 1 näve räkor
  • hackad ruccola
  • alfalfagroddar
  • 1/2 kiwi
  • 1 frökex med bregott
Att göra egen majonnäs är jättelätt! Det tar ett par minuter (medans äggen kokar) och resultatet är suveränt och överglänser stort den sorgliga smeten på tub som kan köpas i affären och som kallas majonnäs.

Majonnäs

2 tsk vinäger
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
vitpeppar
2 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser utom oljan som sedan tillsätts i en tunn stråle med elvispen på högsta fart. Matberedaren kan så klart också göra jobbet! Jag har läst många gånger hur man ska undvika att majonnäsen skär sig men har aldrig lyckats få den att skära sig. Jag har kanske bara haft tur!


Frökex

Dessa nyttiga kex kräver lite planering men är ändå lätta att göra och håller länge i en tät burk. Ett bra alternativ till smörgåsen, utan mjöl och med mycket fibrer (kanon för den som behöver få igång magen).


2 dl linfrö
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
ev. salt

Häll alla frön i en skål, täck med vatten och låt stå i kylskåpet över natten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lättaste sättet att få den jämnt fördelad är att täcka smeten med plastfolie och kavla ut den. Strö över lite salt.

Grädda i 125 graders ugn i 1 timma med stängd ugnslucka. Sänk därefter till 100 grader i ytterligare 1 timma och öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut fukten. Stäng av ugnen och ha ugnsluckan lite öppen tills ugnen svalnat. Om kexen fortfarande är mjuka kan man låta dom stå en stund till på låg temperatur.

Skär kexen i rutor eller bryt sönder dom i valfri form. Smulorna kan man samla ihop och använda istället för müsli. Kexen är godast med en klick bredgott och en skiva ost!

söndag 20 februari 2011

Laga mat på en vedspis



Att laga mat på en vedspis är en angenäm upplevelse!
Ni som gör det ibland vet vad jag pratar om. Spisen blir snabbt varm, man kan lätt flytta runt grytorna för att hitta det perfekta "sjudstället" och kokar det över så förångas spillet och man behöver inte gnugga spisen med svinto efteråt.

En nackdel är väl att ens lår hotar att förångas om man står för länge med en känslig bechamel. En annan att det är i det närmaste omöjligt att baka bröd i den lilla ugnen med ojämn och oftast för hög temperatur. Men bortsett från det så är det oftast en ren njutning och man är alltid försäkrad om god och vällagad mat trots strömavbrott eller avstängd el.

Till er som har vedspis har jag dock en liten varning att utfärda. Gör inte som min man och använd ugnen som bankfack. Vid en av våra turer iväg gömde han datorns hårddisk i ugnen. När vi återkom några dagar senare till ett kyligt hus tände jag vedspisen för att få värme utan att ha en aning om att jag just påbörjade gräddningen av 60 Gigabyte. Ett antal bilder och annat gick förlorat och därför bär vi numera med oss våra digitala skatter vart vi än far.

Jag är ett hälsofreak!


Mat ska inte bara vara god...den ska va nyttig också! Jag är ett hälsofreak när det gäller mat! Min dotter sa en gång att hon hellre hade velat vara född i en familj som inte var lika nyttig som denna... Och ja, jag vet! Jag kan gå lite långt ibland i min iver att äta bra mat. I min värld är bra mat långsamma kolhydrater, proteiner till varje mål, frukt och grönt och fett från oliver eller raps. Och sockret, den stora boven i dramat, lämnar jag helst kvar på hyllan i affären. Det får också gärna vara giftfritt och närproducerat så långt plånboken tillåter.

Ska jag lägga möda och kraft på att handla mat, laga mat och sedan äta den, så ska det väl minsann också finnas lite vitaminer och antioxidanter i maten som kan hjälpa mitt (och familjens) immunförsvar på bästa sätt. Jag tror att man kan göra en hel del själv för att må så bra som möjligt genom att ge kroppen det bästa tänkbara bränslet.
Bilen är man ju noga med att den tankas rätt och man pysslar med den och häller i olja när det behövs. Själv sätter man sig bakom ratten på sin välmående bil och kör till McDonalds för att tanka sig med rent skräp som gör att man snart hackar och svajar och bara orkar halva dan.

Vad som sen är det bästa bränslet för en människokropp är ju en omdiskuterad fråga. Är det lågkolhydratkost eller mat med fullkornsprodukter? Är det animaliskt fett eller vegetabiliskt? Ska man äta som stenåldersmänniskorna eller som medelhavsmänniskorna?
Jag testar mig ständigt fram i denna djungel av koster och har väl kommit fram till att den stora stötestenen är kolhydraterna (för mycket och för snabba) som skapar oreda i kroppen med svajigt blodsocker som följd (vilket oftast leder till att det hackas och fräses en del i denna familj).

lördag 19 februari 2011

Sämsta betyget

Min son som normalt är väldigt glad i mat och sällan klagar på maten gav mig idag det hitintills sämsta betyget. När jag frågade om han ville ha en tallrik till av soppan med kalkon och potatis sa han:
"Nej tack! Det var plågsamt så länge det varade!"
Han hade ändå tyst och snällt ätit sin tallrik soppa utan att säga ett ljud. Min matglädje fick sig en törn för det är ju inte så kul att bjuda på mat som någon upplever som plågsam. Det visade sig som tur var att det var soppans höga temperatur som utlöste kommentaren och inte dess smak.

fredag 18 februari 2011

Fredagsmys


Fredagsmys hos oss är inte chips och inte godis eller glass och faktiskt inte heller TV-tittande. Hos oss avslutas veckan med en god middag, ibland med efterrätt, och prat runt bordet om dagen som gått. Denna fredag var inget undantag och på bordet dukat för 4 personer stod:

Sej i kryddig tomatsås

1 fiskblock med sej
1 burk krossade tomater
2 gula lökar
1 burk gröna oliver med pimiento
olivolja
spiskummin
curry
cayennepeppar
dill
1/2 pressad citron
1 tsk honung

Koka ihop alla ingredienser i ca 20 minuter utom fisk, dill och citron som tillsätts sist och bara får sjuda med några minuter tills fisken är klar.

Rostade rotfruktsstavar

1 kålrot
4 stora morötter
1 kålrabbi (eller rotselleri)
1 rödlök
olivolja
svartpeppar
salt

Skär rotfrukterna i stavar (eller använd en V-Slicer). Skär löken i klyftor. Lägg i lånpanna och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i 250 grader i ca 30 minuter. Ställ om ugnen på grill på slutet så blir det lite frasigare konsistens.

Vitlök- och chilislungad broccoli

Koka 2 knippen med broccoli (det går åt jag lovar!). Hetta upp en matsked olivolja i stekjärnet och stek 2 pressade vitlökar och 2 tsk sambal oelek en halv minut. Häll i den kokta broccolin i oljan och vänd runt den strax före servering. Supergott! Efter att ha testat detta har vi svårt att äta bara kokt broccoli utan den goda vitlöks-chili-smaken.

Barnen gav maten tummen ner pga fisken som dom inte gillade. Mannen gav maten sju praliner.

Min V-Slicer


Jag tror att min kära matberedare har fått en konkurrent som bästa redskap i mitt kök! Den heter V-Slicer och är en makalös manick till att göra fina stavar av allt möjligt (även ens fingrar om man har otur). Det är en sån där grej som man kan se på marknader i sällskap med någon överentusiastisk försäljare och som man backar bort ifrån med tanken att den har jag absolut ingen användning för.

Det var också ungefär dom orden som min mamma sa när hon gav mig den i julklapp. Men hon hade fel! Efter ett par provomgångar och lite invänjning så åker den nu fram ganska ofta när det närmar sig middagstillverkning. Allra bäst blir tjocka rotfruktsstavar som toppas med olivolja, svartpeppar och en nypa salt och som sen rostas i 250 graders ugn i ca 30 minuter.

torsdag 17 februari 2011

Zink

För några dagar sedan kunde man läsa i tidningarna att man upptäckt att intag av zink förkortar eller minskar frekvensen av förkylningar.
I tex DN stod det så här:
  
http://www.dn.se/nyheter/sverige/zink-kan-lindra-och-korta-forkylning
  
Då undrar man ju om det är kroppens kamp mot viruset som kräver mer zink eller om det är personer med zinkbrist som lättare blir förkylda och därför har glädje av tillskottet?

Tidningen Buffé



En gång i månaden dyker den här härliga tidningen upp i brevlådan! Det är ICA:s inspirationstidning till matlagning och enligt mig en mycket bra sådan. Den brukar få min odelade uppmärksamhet under någon timma och varje gång hittar jag något nytt som jag testar. Tyvärr är det lite för mycket kolhydrater i recepten men det går ju oftast att ändra på. För att få tidningen måste man skaffa ett ICA-kort (tror jag).

Fikonbollar













Jag behövde tips på nyttigt godis till min sötgalna familj. Något som inte innehåller socker, färgämnen eller konstiga fetter. Jag halkade då in på den här trevliga bloggen:
   
Där hittade jag ett recept på fikonbollar som jag testade.
I brist på valnötter tog jag mandel och jag minskade på honungen till 1 tsk eftersom jag tycker att torkade fikon är rätt söta som dom är. Det blev ett sött och betydligt nyttigare alternativ till kakan vid 11-kaffet!
Barnen gav bollarna 10 praliner!

tisdag 15 februari 2011

Falafel


Man kan nästan tro att vi aldrig äter någon middag för jag skriver mest om frukost och mellanmål. Men middag äter vi varje dag och det är dagens bästa stund. Läste någonstans att maten tuggas mycket sämre om man sitter ensam och äter och samtidigt läser. Man känner inte heller mättnadssignalen så tydligt och äter ofta för mycket. Om man däremot äter och fokuserar på maten så känner man smakerna bättre vilket gör att man tuggar mer och slutar äta när man är mätt.

Dagens middag var resultatet av ett storkok kikärtor (som tyvärr hade vissa störningar i form av strömavbrott). Med min kompanjon matberedaren mixade jag ihop falafel av 4 dl kikärtor, 1 lök, 2 ägg, 2 msk maizena, 1 msk sesamfrön salt, peppar och 1 tsk sambal oelek och stekte dom sedan i rikligt med rapsolja. Gjorde en sallad på isbergssallad, majs, paprika, selleri och soltorkade tomater. Toppade det hela med en sås på 2 dl creme fraich, 2 tsk torkad mynta, salt och vitpeppar. Hade också en stark chilisås till vilket blev den riktiga måltidshöjaren!

Barnen jämförde med köpt Falafel i Malmö och gav rätten 4 praliner. Den hungrige maken delade ut hela 8 praliner!

Frökusar


Idag tog jag paus i vetemjölsförbudet och bakade frökusar till mellanmålet. Dom är ändå hyfsat nyttiga med mycket fibrer och fröer. Jag brukar ha en omgång sådant bröd i frysen för akuta picnicar eller som nyttigare korvbröd när det är dax för korvgrillning. Idag fyllde jag dom med ost och alfalfagroddar och barnen slukade dom glupskt! Finns det något godare än nybakat bröd?!

Frökusar

2 dl rostade solrosfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 dl raps- eller olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
vetemjöl tills degen blir lätthanterlig
1 ägg
sesamfrön el. solrosfrön

Rör ut jästen i vattnet som värmts till 37 grader. Tillsätt olja, salt, honung, linfrö, havrekli och de olika mjölsorterna. Knåda degen en stund och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma 20 avlånga bullar och låt dom jäsa 20 minuter. Pensla kusarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller solrosfrön. Grädda i 250 graders ugn i 10-12 minuter.


Nyhet?


Jag hittade en för mig ny produkt på hälsokostavdelningen: havrekärnor. Är alltid kul att hitta något nytt eftersom man gärna handlar samma saker vecka efter vecka. På påsen står det att kärnorna kan rostas och användas som bas i musli. Måste testas! Jag återkommer med en utvärdering så snart jag fått tid till det.

måndag 14 februari 2011

Glasburkarna i mitt kök


Glasburkarna i mitt kök är mitt lilla överlevnadsförråd! Jag försöker alltid att hålla dom fyllda med nyttiga kex, nötter och musli. På så vis finns det bra val för familjen när det är dax för mellanmål. Jag tycker också om att se mat i mitt kök och inte bara tomma ytor. Det ger en skön känsla av ett levande kök.

En av favoritburkarna är den med GI-musli (hur får man till tyskt y på tangentbordet?):













GI-musli

5 dl havregryn
1/2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 & 1/2 dl grovhackad mandel
1 & 1/2 dl gravhackade hasselnötter
1 dl kokosflingor
1 msk mald kardemumma
3 msk kanel

1/2 dl rapsolja
1 & 1/2 dl vatten
1-2 msk honung
1/2 tsk salt

1 dl klippta aprikoser
1 dl russin
ev 1/2 dl gojibär

Blanda de torra ingredienserna (ej de torkade frukterna). Vispa ihop olja, vatten, honung och salt och häll över muslin. Vill man ha sötare musli kan man öka mängden honung. Blanda väl. Bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna och rosta i 175 graders ugn i ca 30 min. Tillsätt de torkade frukterna och låt svalna innan muslin läggs i en fin glasburk.

Tråkiga nyheter för en blåbärsberoende


     
Känner idag sorg över att man funnit parasiten dvärgbandmask i en räv i Uddevallatrakten. Det kan ju innebära att vi måste låta bli att plocka bär i skogen och stoppa i munnen. Något som är en så underbar företeelse under sommaren...Bären måste sköljas eller helst kokas innan dom äts och det förtar ju rätt mycket av den solvarma gläntans njutningsstund.

Här finns mer att läsa om den tråkiga upptäckten: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65308&a=D%C3%B6dlig%20parasit%20finns%20i%20Sverige

Jag kommer att följa dom fortsatta undersökningarna av rävar och hoppas, hoppas att det var en enstaka räv som kommit med flyget och inte hunnit kramas med nån annan räv (eller tömt sin parasitfyllda tarm i den svenska skogen).

Dessa bär är ju sprängfyllda av fina antioxidanter och är precis vad vi bleka nordbor behöver som kompensation för den långa vintern.

söndag 13 februari 2011

Ny gröt för testpanelen

Vi har en tradition att nästan varje söndagkväll äta gröt. Efter överdådiga middagar under helgen är lusten att laga mat slut på söndag kväll. Barnen är så invanda att få gröt denna kväll att dom protesterar högljutt om det blir något annat. Oftast blir det grahamsgrynsgröt, någon gång havregrynsgröt och någon ovanlig och magisk gång risgrynsgröt.













Denna söndag testade jag en för mig ny sorts havregryn och blev positivt överraskad. Det var Carlshamns ekologiska fullkornshavregryn som inte var ångpreparerade och därför krävde en längre koktid (15-20 min.). Jag valde att koka upp vattnet först och sedan hälla i grynen vilket gav en grovkornig gröt med mer tuggmotstånd. Istället för sylt mixade jag halvtinade jordgubbar och ett par äpplen och fick en luftig, sockerfri variant av sylt.

I kategorin gröt vann ekologisk havregrynsgröt 6 praliner. Fick lite klagomål att det var för lite salt men jag hoppas att våra smaklökar ska vänja sig vid den lägre salthalten!

Glaserad morotskaka













Jag har länge haft en förpackning philadelphiaost stående i kylskåpet med tanken att en dag slänga ihop en morotskaka. Men så var det ju det där med vetemjöl och socker som dom flesta kakor innehåller och som jag vill undvika. Jag har letat recept utan att hitta något som funkar men idag gav jag upp och improviserade som så många gånger förut!

Morotskaka utan vetemjöl och socker
2 ägg
ca 1 dl honung
1 dl rapsolja
4 dl fint rivna morötter
2 dl Maizena majsstärkelse
1/2 msk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 dl finhackade hasselnötter (körde dom ett par min. i matberedaren)

Glasyr
200 g philadelphiaost
1 dl creme fraich
1 msk honung
1/2 msk vaniljsocker
skalet av 1 citron

Vispa ihop ägg, honung och rapsolja och tillsätt de rivna morötterna. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i morotssmeten. Häll i en smord kakform och ställ in i 175 graders ugn i 40 min.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred ut den på kakan när den svalnat. Ät!

Kakan fick 6 praliner. Glasyren var jättegod men själva kakan hade lite för lite sötma. För den sötsugne behövs nog 1/2 dl honung till. Den var betydligt godare efter ett dygn i kylskåpet!

Så här såg kakan ut innan den fick glasyr


fredag 11 februari 2011

Röd linssoppa - på begäran!

Ibland staplar sig tillvaron på högkant och det finns absolut ingen tid till matplanering. Men aptiten minskar ju inte för att det är stressigt. Tvärtom!
Snabbast att laga i det läget är nog havregrynsgröt men om det ofta kör ihop sig kan man behöva fler lättlagade alternativ med ingredienser som oftast finns hemma. Här kommer ett sådant:

Röd linssoppa
3 skivade morötter
2 hackade gula lökar
1 msk olja
2 burkar krossade tomater
1 liter vatten
2 pressade vitlöksklyftor
salt efter smak
1/2 tsk kanel
1 tsk sambal oelek eller 1/2 röd chilifrukt
1 dl russin
3 dl röda linser

Stek morötter och lök några minuter i oljan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ca 30 min.
Det blir en snäll soppa som barnen gillar med lite sötma från russin och morot och en orientalisk känsla med en svag kanelsmak. En klick creme fraich rundar av det hela perfekt!
Vill man göra soppan lite mera vuxen kan man öka mängden chili och vitlök.

Nystart varje dag



Varje dag vaknar jag och känner: Ja! Nu ska jag behandla mig väl, äta bra mat och starta om systemet så att alla buggar försvinner! Jag gör en hälsofrukost med:
  • omelett på 1 ägg och 1 msk vatten utan salt och stekt i rapsolja eller olivolja 
  • någon grönsak (idag ruccolasallad)
  • 1 glas fil eller mandelmjölk med blåbär och någon annan frukt (idag kiwi)
  • 1 näve nötter (idag paranötter)
  • 1 kopp svart te
Sedan kan resten av dan bli lite hur som helst men det känns ändå bra att ha startat på bästa sätt med dom allra bästa intentionerna.

torsdag 10 februari 2011

Improvisation

Jag brukar ibland öppna kylskåpet när det drar ihop sig till lunch och lite på måfå plocka fram vad jag hittar (gärna det som börjar se lite hängigt ut) för att sen improvisera ihop något ätbart. Ibland hamnar jag i Guide Michelin, ibland i slasken.



Improvisationen är den verkliga matglädjen! Variationsmöjligheterna är oändliga och det är härligt att skapa med smaker, färger och dofter!

Salt



Vid mitt senaste besök hos doktorn visade sig att blodtrycket var lite högt. Ok, tänkte jag, finns det något jag kan göra för att påverka det? Och det första som slog mig var saltet.

Med normal svensk kost får man i sig 8-12 gram salt/dag. En betydligt hälsosammare nivå och den som rekommenderas av livsmedelsverket är 5-6 gram/dag. Det betyder att man borde minska sitt saltintag till hälften.
Det är ganska svårt att styra över färdigmat (därför gör man bäst i att undvika sådan!) men det finns också mycket salt i ost, smörgåspålägg, bröd och flingor som det kan vara svårt att komma undan. Man får helt enkelt minska på den där salthögen man häller i handen och sedan i såsen. Ett annat tips är också att bara låta ett eller två inslag på tallriken innehålla salt och undvika att salta i potatis-, ris- eller pastavattnet.
Och slänga bort saltkaret från matbordet! När man vant sig vid mindre salt så smakar maten faktiskt mer!

För den som känner för att läsa mer om salt så finns det bra information på Livsmedelsverkets sida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-salt/

Nu ser jag riktigt fram emot nästa läkarbesök och hoppas att doktorn höjer på ögonbrynen och säger: "Nämen titta, vilket fint tryck du har! Som en 20-årings!"

Marmelad utan socker

Här kommer tips på världens enklaste marmelad (för den som har ett marmeladberoende). Lägg en påse aprikoser i blöt över natten. Häll av vattnet och kör aprikoserna i matberedaren en halv minut. Voilá! Det blir en marmelad utan socker och konstiga tillsatser! Den är inte lika hållbar men är så god att den oftast går åt snabbt. Brukar också ha den som sylt på gröten.

onsdag 9 februari 2011

Favoriten i köket

Nu funkar det igen med bilderna! Nu kör vi!

Jag ville bara helt kort visa min darling innan jag kryper i säng:



Jag använder den flera gånger om dagen och jag lovar, man kan mixa det mesta i en matberedare. Om du inte har någon så skaffa en! Den tar ens matlagning till nya höjder!

På bilden har jag finfördelat mandel till den ljuvligt goda mandelmjölken. Mandelmassan gjorde jag idag en pajdeg av med 2 dl mandel, 1 dl olja och 1/2 msk fiberhusk. Var superlätt att trycka ut i formen. Toppat med tre grovt rivna äpplen, 1 tsk kanel, 3 ihopvispade ägg och 1 msk honung och sedan inställd i 200 graders ugn i 30 min. blev det en äppelpaj som mottogs väl. Ett bra mellanmål till hungriga barn!
Fick 7 praliner!

Elektroniktrassel

Tyvärr krånglar min kamera och vill inte överföra bilder till datorn så min lust att blogga fick sig en törn. Men jag återkommer snart med en frisk kamera för jag omges av tekniknördar som säkert kommer att lösa problemet. Hade ett par grejer på gång som handlar om kärleken till min matberedare, hur man gör världens enklaste marmelad och vad jag tycker om salt - men det får vänta.

måndag 7 februari 2011

Bloggtiteln

Jag vill tacka min man för titeln Hacka och fräs! Under planeringsstadiet av min matblogg hade jag flera mer eller mindre bra idéer som:

Tillbaka i mitt kök
Diet och Frosseri
Bland kastruller och bestick
En doft av vitlök i mitt kök

Men mannen förkastade dom alla och sa att om jag har en bred titel så kan jag också skriva om mitt grönsaksland (där jag också hackar och jordfräser) eller om dynamiken i en barnfamilj där det ibland hackas och fräses en del. Jag kommer kanske skriva om min odling när den tiden kommer eftersom jag hackar och fräser resultatet i köket men familjelivets svängningar dokumenteras på annan plats.

Choklad

Choklad är min akilleshäl!
Jag kan aldrig säga nej till en bit god choklad med hög kakaohalt. Som tur är så sägs ju choklad innehålla en del antioxidanter så jag njuter en bit var och varannan dag och tänker att något så gott måste ju vara rätt bränsle för min kropp. Med 70 %-ig choklad kan man inte äta massor heller utan blir nöjd efter ett par bitar.

Varje helg har vi någon dessert och denna helgen var det dax för chokladmousse. Utmaningen att göra den utan grädde visade sig inte vara så stor. På denna mycket trevliga blogg hittade jag detta recept på en fransk variant där man får en fluffig och mycket chokladig mousse med hjälp av hårt vispad äggvita:

http://sisterfood.blogspot.com/2007/03/en-mttad-chokladmousse.html

Jag valde bort konjaken (det tillät inte min budget) och smaksatte istället med starkt kaffe och rivet apelsinskal. Jag serverade moussen med blodapelsin i bitar. Fantastiskt gott! Testa gärna, ni kommer inte att ångra er!

Betyget blev en skräll med 10 tveklösa praliner!

Hungrig!

Nu har jag matbloggat så länge att jag glömt bort att äta! Idag blir det röd linssoppa till lunch men nej...det receptet får ni en annan gång! Annars svälter jag ihjäl...

Inget vitt mjöl, tack!













Vad är nu detta?
Den här bloggaren säger ju sig undvika snabba kolhydrater och nu visar hon en bild på en kaka...
Lugn, bara lugn! Detta är ingen kaka utan ett bröd bakat utan mjöl!
Kan man verkligen baka bröd utan mjöl?
Ja! Om man i en välsorterad mataffär letar reda på något som heter fiberhusk (finns bland glutenfria produkter) vilket är pulvriserat ljust psylliumfröskal. Det binder samman degen när det i kontakt med vätska bildar en gelé och gör att man kan baka utan mjöl.

Sesambröd
1 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrön (kan mixas till ett pulver eller användas hela)
1 tsk bakpulver
3 dl riven ost
3 ägg
ev. 1 tsk hel kummin

Blanda de torra ingredienserna plus osten. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Häll massan på en bakplåtsklädd plåt och bred ut tunnt. Lättast går det om man täcker med plastfolie och kavlar ut den. Grädda i 225 grader i ca 8 min. Låt svalna och skär i lämpliga bitar. Om du vill att det ska bli som skorpor eller kex kan du torka dom i ugnen på 75 grader.



Detta bröd är konstigt nog förvillande likt bröd bakat på vetemjöl och dom jag testat det på har tagit en bit till...och en bit till! Skillnaden mot vanligt ljust bröd blir då snabbt uppenbar eftersom man blir ganska fort mätt med den stora mängden proteiner.
Brödet funkar bra till mellanmål istället för dom eviga mackorna med ost, eller som snacks vid fredagsmyset!

Istället för mjölk

Jag har en dotter som tycks vara känslig för mjölk så jag letar nu efter ett alternativ som hon accepterar.

Havremjölken har vi provat men den vill hon inte ha.



Jag gjorde sesamfrömjölk på hälften skalade och hälften oskalade sesamfrön som jag mixade med vatten (1 dl sesamfrön, 4 dl vatten). Just sesamfrön är ju sprängfyllda av kalcium så det är en perfekt ersättning vad gäller näringsinnehåll. Men för dotterns smaklökar var det inte perfekt! Hon spottade ut och bad att få slippa eländet. Själv tyckte jag att smaken var lite kärv men hade kunnat dricka den med tanke på dess nyttighet. Jag har just blötlagt 1 dl nya sesamfrön för att se om en del av den bittra smaken kan försvinna med blötläggningsvattnet. Skam den som ger sig!



Sojamjölk har jag inte ens övervägt eftersom den är ännu mer speciell.

Alltså återstod bara mandelmjölk. Jag la 2 dl mandel i blöt i 5 timmar, hällde av vattnet och finfördelade mandeln i matberedaren med skalet kvar. Sen tillsatte jag ca 1 liter vatten (blev ganska tunn mjölk så mindre vatten är nog att föredra) och silade sedan bort "mandelmassan" i en saftduk. Restprodukten behöver inte kastas utan kan sparas i kylskåpet och användas i brödbak eller i pajskal.
Det blev en underbart god och vit mjölk som enligt maken smakade marsipan. Och dottern klunkade girigt i sig och ville ha mer!



Hela processen att hitta en ersättning till mjölk tog några veckor men det var värt att vänta på denna goda mjölk som jag nu själv också väljer!

söndag 6 februari 2011

Hajmalen skadar miljön

Den billiga fisken pangasius, eller vietnamesisk hajmal, som funnits några år i våra fiskdiskar har visat sig vara en miljöbov. Den marknadsförs som ett alternativ till torsk. Jag har provat den och då tillagat den i ugnen men tyckte att den var smaklös och lite för mjuk i konsistensen. Nu finns det ytterligare en anledning att undvika denna fisk!
Läs om nyheten här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-matfisk-orsakar-miljoproblem

Broccoligratäng och rödkålssallad

Först ut blir en broccoligratäng som jag fått inspiration till av min ömma moder. Hon hade sett denna rätt i ett matlagningsprogram och testat den med gott resultat! Det är en enkel gratäng med få ingredienser som passar bra som ett lätt kvällsmål.


Till 4 personer tog jag:
5 ägg
2 dl havremjölk el. vanlig mjölk
200 g fetaliknande ost
broccoli
salt och svartpeppar

Skär och koka broccolin någon minut. Lägg i en smord gratängform. Vispa ihop ägg, mjölk, en nypa salt och svartpeppar och häll över broccolin. Smula över fetaosten och sätt in i 225 graders ugn i 30 min.


Till gratängen gjorde jag en sallad på rödkål, morot, pressad blodgrape, sesamfrön och olivolja.


Gratängen fick 6 praliner. Den var god med fetaosten som smält ihop med äggröran men alla klagade över att dom inte blev mätta och tryckte i sig flera knäckebröd med ost.
Salladen fick 1 pralin. Den var för sur.



Smakpanelen

Jag har den stora turen att ha en smakpanel som kommer att betygsätta dom rätter jag lagar och sedan lägger ut på bloggen. Smakpanelen består av en vuxen matglad man och två halvstora barn som också äter med god aptit och inte är rädda för att smaka något nytt. Dom kommer att dela ut praliner efter vad dom tycker om maten och jag lovar att dom kommer att dömma mig ärligt och skoningslöst. Tio praliner är toppbetyg och noll praliner är botten.

Nu startar jag en matblogg!


Man ska ju skriva om det man brinner för och hos mig slocknar aldrig glöden när det gäller mat. Jag ägnar timmar varje dag åt mat. Jag planerar mat, lagar mat, njuter av mat, läser om mat, bjuder på mat och blir ibland också lite trött på mat. Det är något som genomsyrar min tillvaro och därför vill jag nu också skriva om mat!