- 1 hårdkokt ägg
- 1 msk hemgjord majonnäs
- 1 näve räkor
- hackad ruccola
- alfalfagroddar
- 1/2 kiwi
- 1 frökex med bregott
Majonnäs
2 tsk vinäger
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
vitpeppar
2 dl rapsolja
Blanda alla ingredienser utom oljan som sedan tillsätts i en tunn stråle med elvispen på högsta fart. Matberedaren kan så klart också göra jobbet! Jag har läst många gånger hur man ska undvika att majonnäsen skär sig men har aldrig lyckats få den att skära sig. Jag har kanske bara haft tur!
Frökex
Dessa nyttiga kex kräver lite planering men är ändå lätta att göra och håller länge i en tät burk. Ett bra alternativ till smörgåsen, utan mjöl och med mycket fibrer (kanon för den som behöver få igång magen).
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
ev. salt
Häll alla frön i en skål, täck med vatten och låt stå i kylskåpet över natten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lättaste sättet att få den jämnt fördelad är att täcka smeten med plastfolie och kavla ut den. Strö över lite salt.
Grädda i 125 graders ugn i 1 timma med stängd ugnslucka. Sänk därefter till 100 grader i ytterligare 1 timma och öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut fukten. Stäng av ugnen och ha ugnsluckan lite öppen tills ugnen svalnat. Om kexen fortfarande är mjuka kan man låta dom stå en stund till på låg temperatur.
Skär kexen i rutor eller bryt sönder dom i valfri form. Smulorna kan man samla ihop och använda istället för müsli. Kexen är godast med en klick bredgott och en skiva ost!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar