En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



måndag 21 februari 2011

Nystart varje dag II


Här kommer ännu ett frukostförslag för er som längtar bort från den eviga mackan med ost på morgonen.
  • 1 hårdkokt ägg
  • 1 msk hemgjord majonnäs
  • 1 näve räkor
  • hackad ruccola
  • alfalfagroddar
  • 1/2 kiwi
  • 1 frökex med bregott
Att göra egen majonnäs är jättelätt! Det tar ett par minuter (medans äggen kokar) och resultatet är suveränt och överglänser stort den sorgliga smeten på tub som kan köpas i affären och som kallas majonnäs.

Majonnäs

2 tsk vinäger
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
vitpeppar
2 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser utom oljan som sedan tillsätts i en tunn stråle med elvispen på högsta fart. Matberedaren kan så klart också göra jobbet! Jag har läst många gånger hur man ska undvika att majonnäsen skär sig men har aldrig lyckats få den att skära sig. Jag har kanske bara haft tur!


Frökex

Dessa nyttiga kex kräver lite planering men är ändå lätta att göra och håller länge i en tät burk. Ett bra alternativ till smörgåsen, utan mjöl och med mycket fibrer (kanon för den som behöver få igång magen).


2 dl linfrö
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
ev. salt

Häll alla frön i en skål, täck med vatten och låt stå i kylskåpet över natten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lättaste sättet att få den jämnt fördelad är att täcka smeten med plastfolie och kavla ut den. Strö över lite salt.

Grädda i 125 graders ugn i 1 timma med stängd ugnslucka. Sänk därefter till 100 grader i ytterligare 1 timma och öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut fukten. Stäng av ugnen och ha ugnsluckan lite öppen tills ugnen svalnat. Om kexen fortfarande är mjuka kan man låta dom stå en stund till på låg temperatur.

Skär kexen i rutor eller bryt sönder dom i valfri form. Smulorna kan man samla ihop och använda istället för müsli. Kexen är godast med en klick bredgott och en skiva ost!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar