En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



tisdag 15 februari 2011

Frökusar


Idag tog jag paus i vetemjölsförbudet och bakade frökusar till mellanmålet. Dom är ändå hyfsat nyttiga med mycket fibrer och fröer. Jag brukar ha en omgång sådant bröd i frysen för akuta picnicar eller som nyttigare korvbröd när det är dax för korvgrillning. Idag fyllde jag dom med ost och alfalfagroddar och barnen slukade dom glupskt! Finns det något godare än nybakat bröd?!

Frökusar

2 dl rostade solrosfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 dl raps- eller olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
vetemjöl tills degen blir lätthanterlig
1 ägg
sesamfrön el. solrosfrön

Rör ut jästen i vattnet som värmts till 37 grader. Tillsätt olja, salt, honung, linfrö, havrekli och de olika mjölsorterna. Knåda degen en stund och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma 20 avlånga bullar och låt dom jäsa 20 minuter. Pensla kusarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller solrosfrön. Grädda i 250 graders ugn i 10-12 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar