En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



måndag 7 februari 2011

Inget vitt mjöl, tack!













Vad är nu detta?
Den här bloggaren säger ju sig undvika snabba kolhydrater och nu visar hon en bild på en kaka...
Lugn, bara lugn! Detta är ingen kaka utan ett bröd bakat utan mjöl!
Kan man verkligen baka bröd utan mjöl?
Ja! Om man i en välsorterad mataffär letar reda på något som heter fiberhusk (finns bland glutenfria produkter) vilket är pulvriserat ljust psylliumfröskal. Det binder samman degen när det i kontakt med vätska bildar en gelé och gör att man kan baka utan mjöl.

Sesambröd
1 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrön (kan mixas till ett pulver eller användas hela)
1 tsk bakpulver
3 dl riven ost
3 ägg
ev. 1 tsk hel kummin

Blanda de torra ingredienserna plus osten. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Häll massan på en bakplåtsklädd plåt och bred ut tunnt. Lättast går det om man täcker med plastfolie och kavlar ut den. Grädda i 225 grader i ca 8 min. Låt svalna och skär i lämpliga bitar. Om du vill att det ska bli som skorpor eller kex kan du torka dom i ugnen på 75 grader.



Detta bröd är konstigt nog förvillande likt bröd bakat på vetemjöl och dom jag testat det på har tagit en bit till...och en bit till! Skillnaden mot vanligt ljust bröd blir då snabbt uppenbar eftersom man blir ganska fort mätt med den stora mängden proteiner.
Brödet funkar bra till mellanmål istället för dom eviga mackorna med ost, eller som snacks vid fredagsmyset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar