En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



söndag 20 februari 2011

Laga mat på en vedspis



Att laga mat på en vedspis är en angenäm upplevelse!
Ni som gör det ibland vet vad jag pratar om. Spisen blir snabbt varm, man kan lätt flytta runt grytorna för att hitta det perfekta "sjudstället" och kokar det över så förångas spillet och man behöver inte gnugga spisen med svinto efteråt.

En nackdel är väl att ens lår hotar att förångas om man står för länge med en känslig bechamel. En annan att det är i det närmaste omöjligt att baka bröd i den lilla ugnen med ojämn och oftast för hög temperatur. Men bortsett från det så är det oftast en ren njutning och man är alltid försäkrad om god och vällagad mat trots strömavbrott eller avstängd el.

Till er som har vedspis har jag dock en liten varning att utfärda. Gör inte som min man och använd ugnen som bankfack. Vid en av våra turer iväg gömde han datorns hårddisk i ugnen. När vi återkom några dagar senare till ett kyligt hus tände jag vedspisen för att få värme utan att ha en aning om att jag just påbörjade gräddningen av 60 Gigabyte. Ett antal bilder och annat gick förlorat och därför bär vi numera med oss våra digitala skatter vart vi än far.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar