Fredagsmys hos oss är inte chips och inte godis eller glass och faktiskt inte heller TV-tittande. Hos oss avslutas veckan med en god middag, ibland med efterrätt, och prat runt bordet om dagen som gått. Denna fredag var inget undantag och på bordet dukat för 4 personer stod:
Sej i kryddig tomatsås
1 fiskblock med sej
1 burk krossade tomater
2 gula lökar
1 burk gröna oliver med pimiento
olivolja
spiskummin
curry
cayennepeppar
dill
1/2 pressad citron
1 tsk honung
Koka ihop alla ingredienser i ca 20 minuter utom fisk, dill och citron som tillsätts sist och bara får sjuda med några minuter tills fisken är klar.
Rostade rotfruktsstavar
1 kålrot
4 stora morötter
1 kålrabbi (eller rotselleri)
1 rödlök
olivolja
svartpeppar
salt
Skär rotfrukterna i stavar (eller använd en V-Slicer). Skär löken i klyftor. Lägg i lånpanna och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i 250 grader i ca 30 minuter. Ställ om ugnen på grill på slutet så blir det lite frasigare konsistens.
Vitlök- och chilislungad broccoli
Koka 2 knippen med broccoli (det går åt jag lovar!). Hetta upp en matsked olivolja i stekjärnet och stek 2 pressade vitlökar och 2 tsk sambal oelek en halv minut. Häll i den kokta broccolin i oljan och vänd runt den strax före servering. Supergott! Efter att ha testat detta har vi svårt att äta bara kokt broccoli utan den goda vitlöks-chili-smaken.
Barnen gav maten tummen ner pga fisken som dom inte gillade. Mannen gav maten sju praliner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar