En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 18 februari 2011

Fredagsmys


Fredagsmys hos oss är inte chips och inte godis eller glass och faktiskt inte heller TV-tittande. Hos oss avslutas veckan med en god middag, ibland med efterrätt, och prat runt bordet om dagen som gått. Denna fredag var inget undantag och på bordet dukat för 4 personer stod:

Sej i kryddig tomatsås

1 fiskblock med sej
1 burk krossade tomater
2 gula lökar
1 burk gröna oliver med pimiento
olivolja
spiskummin
curry
cayennepeppar
dill
1/2 pressad citron
1 tsk honung

Koka ihop alla ingredienser i ca 20 minuter utom fisk, dill och citron som tillsätts sist och bara får sjuda med några minuter tills fisken är klar.

Rostade rotfruktsstavar

1 kålrot
4 stora morötter
1 kålrabbi (eller rotselleri)
1 rödlök
olivolja
svartpeppar
salt

Skär rotfrukterna i stavar (eller använd en V-Slicer). Skär löken i klyftor. Lägg i lånpanna och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i 250 grader i ca 30 minuter. Ställ om ugnen på grill på slutet så blir det lite frasigare konsistens.

Vitlök- och chilislungad broccoli

Koka 2 knippen med broccoli (det går åt jag lovar!). Hetta upp en matsked olivolja i stekjärnet och stek 2 pressade vitlökar och 2 tsk sambal oelek en halv minut. Häll i den kokta broccolin i oljan och vänd runt den strax före servering. Supergott! Efter att ha testat detta har vi svårt att äta bara kokt broccoli utan den goda vitlöks-chili-smaken.

Barnen gav maten tummen ner pga fisken som dom inte gillade. Mannen gav maten sju praliner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar