En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



torsdag 10 februari 2011

Salt



Vid mitt senaste besök hos doktorn visade sig att blodtrycket var lite högt. Ok, tänkte jag, finns det något jag kan göra för att påverka det? Och det första som slog mig var saltet.

Med normal svensk kost får man i sig 8-12 gram salt/dag. En betydligt hälsosammare nivå och den som rekommenderas av livsmedelsverket är 5-6 gram/dag. Det betyder att man borde minska sitt saltintag till hälften.
Det är ganska svårt att styra över färdigmat (därför gör man bäst i att undvika sådan!) men det finns också mycket salt i ost, smörgåspålägg, bröd och flingor som det kan vara svårt att komma undan. Man får helt enkelt minska på den där salthögen man häller i handen och sedan i såsen. Ett annat tips är också att bara låta ett eller två inslag på tallriken innehålla salt och undvika att salta i potatis-, ris- eller pastavattnet.
Och slänga bort saltkaret från matbordet! När man vant sig vid mindre salt så smakar maten faktiskt mer!

För den som känner för att läsa mer om salt så finns det bra information på Livsmedelsverkets sida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-salt/

Nu ser jag riktigt fram emot nästa läkarbesök och hoppas att doktorn höjer på ögonbrynen och säger: "Nämen titta, vilket fint tryck du har! Som en 20-årings!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar