En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



fredag 14 december 2012

Glutenfritt knäckebröd


När termometern utanför fönstret visar minus 22 grader stannar jag inne och bakar glutenfritt knäckebröd.
Jag säger till min man att jag vill åka på kurs och lära mig mer om raw food. Han svarar att det behöver jag nog inte för det pågår en ständig matlagningskurs i vårt kök. Ok, han har rätt! Jag testar nya saker hela tiden, men det kunde ju vara kul att träffa andra kostnördar och riktigt frossa i ämnet tillsammans!
 
I väntan på en kurs knåpar jag vidare med mina köksprojekt och denna kalla dag stod det alltså glutenfria knäckebröd i kursplanen. Receptet hittade jag i Yogamat och resultatet blev knaprigt och gott och tog nästan hela dagen i anspråk.
 
Glutenfritt knäckebröd
 
1 liter vatten
1 dl hirsflingor
1 dl quinoa
2 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl riven kokos
2 msk rapsolja
salt
 
Koka vatten, hirs och quinoa i ca 15 minuter. Blanda i resten av ingredienserna. Rör till en lös deg. Kavla ut tunna bröd mellan två bakplåtspapper och grädda i ca 35 minuter i 175 graders ugn. Bryt i bitar och torka bröden i 50-75 grader tills dom är hårda och krispiga.

lördag 8 december 2012

Chokladbakelse med blåbär

 
Även ett hälsofreak måste fira ibland eller tröstäta eller överraska med något sött! 
I Yogamat hittade jag en möjlighet att fortsätta vara hälsofreak men ändå få njuta av en riktigt mumsig kaka till TV:n. Det är en underbart god och lagom stor chokladfross-bakelse med lite syrlighet från blåbär och härlig krämighet från avocado. För den vanlige bakelseätaren kanske det låter absurt men testa den gärna! Den smakar ljuvligt!
 
Chokladbakelse med blåbär
 
3 dl sötmandel
ca 1 dl hackade torkade dadlar
2 tsk mald kardemumma
1/2 dl kakao
3/4 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
1 rivet äpple
3 dl blåbär
 
Chokladkräm:
 
100 gr 70% choklad
1/2 mogen avokado
1 msk honung
 
Mixa mandeln  i matberedaren till ett mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Klicka ut smeten i ca 12 muffinsformar. Grädda i 175 graders ugn i ca 25 minuter. Låt dom svalna.
 
Smält chokladen i vattenbad. Mosa avocadon ordentligt. Rör ner honungen i avocadon och tillsätt den smälta chokladen. Bred chokladkrämen på kakorna. Låt dom stelna en stund och ät med sked.

Yogamat

 
Äntligen en ny kokbok med rätt tänk! Det kommer så många nya kokböcker hela tiden men dom flesta av dom klampar runt i socker- och vetemjölsträsket och blir därför bortvalda av mig.
 
Häromdagen hittade jag dock denna lilla pärla som jag vill göra lite reklam för. Det är Anna Gidgård och Cecilia Davidsson som gett ut Yogamat med en massa nya recept på maträtter med näringstät mat. Här finns flera bra alternativ utan gluten och mjölk. Deras grundtanke är att yogaträning kräver bra och energirik mat som också skapar balans i sinnet. I´m all in!

tisdag 20 november 2012

Turkisk hetta

 
Vi överlevde den vegetariska veckan!! Vi har till och med fortsatt att äta en hel del vegetariskt och har lyckats dra ner på matkontot en del. För proteinerna på tallriken är ju helt klart den dyraste delen av måltiden.
 
Med vegetarisk mat blir det hos oss ofta flera rätter på bordet med olika kalla såser, hummus, oliver eller rostade nötter. En dipsås som genast blev en favorit är en het turkisk tomatröra med mycket olivolja och stark chilismak. Vi provade att dippa med bröd eller grönsaker och vi åt också såsen till en bit kött eller fisk. Den passade verkligen till allt!
 
Het turkisk tomatröra
 
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika skuren i bitar
2 hackade tomater
1/2 hackad rödlök
finklippt persilja
2 tsk sambal oelek (el efter smak)
1 msk tomatpuré
4 msk olivolja
salt
 
Rosta vitlöksklyftor och paprika i 200 graders ugn i ca 25-30 minuter. Låt svalna.
Hacka tomater och rödlök fint och lägg dom i en trådsil för att låta en del av vätskan rinna av.
Mixa vitlöken och paprikan någon minut i matberedaren. Blanda ihop alla ingredienserna till en röra. Låt stå kallt en stund före servering.

tisdag 30 oktober 2012

Italiensk soppa med pesto och ädelost

 
Min femte vegetariska rätt lät riktigt ointressant när jag läste igenom receptet: en enkel soppa med konstiga saker till. Jag funderade på att hoppa över den. Men det var tur att jag inte gjorde det för den blev en riktigt god överraskning! Min hungriga dotter åt fem tallrikar av soppan och prisade den glatt!
 
Framför allt var det toppingarna pesto och ädelost som höjde den här vardagssoppan till en festmåltid. Jag gjorde pesto på rostade solrosfrön och den blev absolut inte sämre än den man köper med pinjenötter.
 
Italiensk soppa med pesto och ädelost
 
1 purjolök
olivolja
600 gr blomkål
2 stora morötter
3 potatisar
1 liter vatten
salt
vitpeppar
1 burk stora vita bönor
 
Pesto:
50 gr rostade solrosfrön
1/2 ask frystorkad basilika
2 msk oliv/rapsolja
lite salt
några droppar pressad citron
 
ädelost av valfri sort
 
Skär purjolök i bitar och och fräs den någon minut i oljan i en soppgryta. Skala och skär morötter och potatis i bitar. Dela blomkålen i små buketter. Lägg i grönsakerna i grytan, häll på vatten, salt och vitpeppar. Låt koka upp och koka sedan tills allt blivit mjukt. Häll i bönorna mot slutet.
Medans soppan kokar kan man mixa solrosfrön, basilika, olja, salt och citron till peston. Mosa ädelosten i en skål. Låt gästerna själva toppa sin soppa! :-)
Ät och njut!

Grönsaksgratäng med saffransquinoa

 
Efter några dagar med idel blodiga biffar återupptog vi projektet vegetarisk mat!
Vi hade glädjen att få två nära släktingar till lunchbordet och dessa två som vanligtvis inte äter vegetariskt blev bjudna på grönsaksgratäng med saffransquinoa. Dom såg nöjda och glada ut så jag antar att dom gillade maten. Men jag har ju ingen aning om ifall dom stannade vid korvalådan på väg hem för att stilla hungern...
 
Själv tyckte jag att det var lyckat att smaksätta quinoa med saffran eftersom det annars kan smaka lite speciellt. Quinoa, som är ett frö från Sydamerika, innehåller mer proteiner än ris eller pasta och borde därför vara ett ganska bra inslag i vegetarisk mat. Den som vill läsa mer om quinoa eller hitta fler recept kan kolla här.

 
Grönsaksgratäng med saffransquinoa
 
2 dl quinoa
0,5 gr saffran (1 paket)
salt
1 squash
2 paprikor
1 röd el gul lök
1 dm purjolök
1 näve gröna bönor el sockerärtor
chilipulver
olivolja
100 gr riven ost (gärna lagrad)
2 msk ströbröd el havrekli
 
Skölj quinoan och koka enligt anvisning men tillsätt också saffran och lite salt från början. Bred ut den i en stor ugnsfast form.
Skär grönsakerna i bitar och stek dom lätt i omgångar i olivolja. Krydda med chilipulver och salta. Bred ut grönsakerna över quinoan. Strö över ströbröd eller havrekli. Gratinera ca 15 minuter i 225 graders ugn. Strö över osten mot slutet.
Servera med hummus, creme fraich och en grönsallad.

torsdag 25 oktober 2012

Krämigaste rotfruktsgratängen

 
När barnen var mindre brukade dom titta på ett barnprogram som hette Rekordbyrån där barn slog rekord i en massa olika saker. Idag slog jag rekord i krämigaste rotfruktsgratängen!
 
På dag tre med vegetarisk mat var det dax för rotfrukter. Dom skulle egentligen ha sällskap i ugnen av en burk keso men jag tog philadelphiaost istället. Resultatet blev riktigt...krämigt!
 
Alla runt bordet var inte så nöjda med gratängen och fiskade mest efter potatisen. Själv tyckte jag den var god men jag saknade köttet till och ett glas rött!
För att kompensera för köttbristen rostade jag solros- och sesamfrön att strössla över.
 
 
Krämigaste rotfruktsgratängen
 
200 gr kålrot
150 gr rotselleri
2 palsternackor
5 potatisar
2 morötter
1 gul lök
200 gr philadelphiaost
dragon
salt & peppar
2,5 dl havregrädde el vispgrädde
lite riven ost
 
Skala och skär alla rotfrukterna i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Blanda dom varma rotfruktsbitarna med philadelphiaosten så att den smälter. Blanda också ner hackad lök. Häll allt i en smord ugnsfast form. Strö dragon, salt och svartpeppar över och sätt in i 225 graders ugn i ca 40 minuter. Strö på riven ost på slutet. Servera med en krispig sallad och rostade fröer.
Och låt barnen pilla fram potatisen...för husfridens skull!

onsdag 24 oktober 2012

Glutenfri grönsakspaj med smuldeg


Det här med vegetarisk mat börjar kännas ganska spännande!
Det hamnar många vackra färger på tallriken och maten blir betydligt billigare. Men jag tror fortfarande inte att jag ska bli mätt och fyller tallriken till brädden...och blir proppmätt!

Den andra vegetariska rätten denna vecka bjöd jag min hungrige make på till lunch. Det var en lättlagad grönsakspaj med glutenfritt smuldegstäcke. Vi enades om att den hade god smak med dom varma söta tomaterna, men att den var lite torr. Med en klick creme fraich till blev denna rätt dock helt rätt!

Glutenfri grönsakspaj med smuldegstäcke

500 gr broccoli
100 gr champinjoner
1/2 purjolök
olivolja
100 gr cocktailtomater
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt
ca 75 gr riven ost (gärna lagrad sort)

1 dl havrekli
1 dl pofiber
1/2 dl glutenfritt mjöl
1 dl rapsolja
salt
sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön

Skär broccoli, champinjoner och purjolök i ganska stora bitar. Stek i olivolja några minuter tills de nästan mjuknat. Lägg grönsakerna i en smord ugnsfast form. Skär tomaterna i halvor och sprid ut dom i formen. Krydda med örtkryddorna och salta. Riv över osten.
Rosta fröerna några minuter i en het stekpanna. Blanda ihop smuldegen och tillsätt fröerna i den. Sprid ut smuldegen överst på pajen. Grädda i ca 15 minuter i 225 graders ugn tills pajen fått färg och tomaterna är lagom mjuka.
(I ursprungsreceptet var pajen inte glutenfri utan innehöll 1 dl fullkornsdinkel och 1 dl vetemjöl i smuldegen.)

tisdag 23 oktober 2012

Vegetarisk vecka

 
Vi kör en vegetarisk vecka hos oss!
Jag hittade en serie vegetariska rätter i en gammal Hälsa-tidning som jag blev sugen på att testlaga. Oftast tänker jag om vegetarisk mat att den innehåller för lite proteiner och att man inte blir mätt. Nu vill jag prova om det verkligen stämmer. Det finns ju massor av vegetarianer och dom verkar ju överleva. Vi får se om vi klarar oss...
 
Jag gav barnen recepten och bad dom välja den första middagen. Först ut blev så klart pastarätten: Färskostpasta med rostad grönsakssås.
 
Det var en rätt snabblagad middag men det blev en hel del disk efter den. Fast det var det värt för den blev supergod och fick 8 till 10 praliner av barnen. Pastan var väldigt krämig och såsen smakade mycket av rostad vitlök och paprika. Och ja, vi blev mätta!
 
Rostad grönsakssås
 
6 tomater
5-6 vitlöksklyftor
4 gula & röda paprikor
4 morötter
1 röd lök
olivolja
salt
cayennepeppar
 
Skär alla grönsaker i bitar och lägg på ett bakplåtspapper i långpannan. Ringla olivolja över och salta. Rosta i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna några minuter innan grönsakerna mixas några sekunder i matberedaren. Värm upp i en kastrull och tillsätt mer salt om det behövs och lite cayennepeppar.
 
Färskostpasta

500 gr valfri pastasort (gnocchi passar nog bäst)
20 cm hackad purjolök
200 gr philadelphiaost
salt
vitpeppar

Koka pastan. Lägg i purjolöken i pastavattnet strax innan pastan är klar. Värm osten långsamt i en kastrull. Blanda ner pastan/purjolöken i osten och smaksätt med lite salt och vitpeppar. Servera direkt.

måndag 22 oktober 2012

Glutenfri blodkorv

 
Mina barn älskar blodkorv! Faktum är att blodkorv är i princip den enda industritillverkade middagsmat som passerar min stränga matcensur. Anledningen är järnet. Det är en perfekt källa till järn och dessutom är det ganska billigt och snabblagat.
 
Äntligen hittade jag en glutenfri blodkorv efter att ha letat ett tag! Den tillverkas av Asmundtorps Chark och jag hittade den på City Gross. Den var lite dyrare än andra märken men var riktigt god och inte så salt. Med mormors lingonsylt och riven vitkål blev det ett bra kvällsmål för växande barn och en mamma med järnbrist!

Istället för smöret


När man väljer bort mjölkprodukter kan det vara svårt att hitta ett alternativ till smöret på mackan. Man kan tex bre tartex eller olika pastejer som böckling- eller leverpastej på brödet men det är ofta produkter med många E-nummer i och smakerna kanske inte alltid är helt rätt.
 
För att få ett "smör" med mer neutral smak rostade jag 200 gram hasselnötter och mixade dom i matberedaren med ca 1 msk rapsolja och lite salt. Det blev ett gott pålägg men det funkade också bra som en dippsås till grönsaksstavar. Jag testade samma sak med cashewnötter som gav ett "smör" med en något sötare smak.
Nötmassan kanske inte ser så aptitlig ut men det glömmer man så snart man fått den på tungan!

torsdag 18 oktober 2012

Nystart varje dag IV

 
Jag har lärt mina barn en massa olika saker: som att vara hjälpsamma, att ha roligt eller att inte ge upp för tidigt. Men jag har också lärt dom att börja dagen med en rejäl frukost! Utan den blir det svårt att orka med allt det där andra som jag lärt dom.
 
Min absoluta favorit bland frukosträtterna är tacosomelett. Den uppstod morgonen efter en tacosfest när jag testade att använda överbliven tacosköttfärssås i frukostomeletten. Den blev så god att jag numera sparar en del av kvällens köttfärssås för att kunna laga denna omelett. Den passar särskilt bra till helgfrukosten när man sovit länge och är lite hungrigare på morgonen. Och jag lovar: man står sig många timmar på denna frukost!
 
Tacosomelett
 
4 ägg
4 msk vatten
rapsolja
ca 1 dl chilikryddad köttfärssås
1 tärnad tomat
ev några ostskivor
 
Vispa ihop ägg och vatten och stek en omelett tills den är halvklar. Klicka ut köttfärssåsen över hela omeletten. Sprid ut tomatbitarna och lägg eventuellt på ostskivor. Låt omeletten bli genomvarm under lock.

Lågbudgetsoppa

 
Det är härligt att öppna sin kylskåpsdörr när man precis har storhandlat! När man kan hitta flera olika ostar, grönsaker i regnbågens alla färger och massor av alternativ till middagen!
 
Tyvärr ser inte mitt kylskåp ut så där varje dag i månaden. Ibland ekar det sorgligt tomt. Aptiten är dock alltid konstant och då gäller det att trolla med vad som finns att tillgå. Rotfrukter (som ofta tar slut sist) och bönor som jag alltid har ett lager på burk eller i frysen kan snabbt bli till en mättande soppa. Med lite örtkryddor, några champinjoner och glasnudlar blev det nästan en lyxig restaurangsoppa. Brödet valde vi bort och toppade istället soppan med rostade solrosfrön och en stark chilisås.
 
Grönsakssoppa
 
4 potatisar
1 stor morot
2 gula lökar
rapsolja
ca 1 liter vatten
broccoli
400 gr kokta kidneybönor
1 knippe glasnudlar
salt
vitpeppar
timjan och fryst basilika
cayennepeppar
 
Skala och skär grönsakerna i bitar. Fräs löken i oljan. Tillsätt potatis, morot och vatten och låt koka några minuter innan resten av ingredienserna tillsätts.

onsdag 17 oktober 2012

Nyttigt snacks

 
Om man väljer bort godis, glass, kakor och chips till fredagsmys vad ska man då belöna sig med efter arbetsveckan?
Enligt nya rön är popcorn svaret på den frågan, i varje fall om man vill ha ett nyttigt alternativ i snacksskålen. Man har upptäckt att popcorn innehåller hög koncentration av antioxidanter och dessutom är dom rika på fibrer. Mer om detta här.

tisdag 9 oktober 2012

Tomatjuice minskar risk för stroke

 
Med risk för att bli tjatig fortsätter jag på min tidigare linje:
 - Drick tomatjuice! Ös ketchup på pastan! Skär ner tomater i salladen!
 
Enligt en ny finsk studie halverades risken att drabbas av stroke om man hade höga nivåer av lycopen (vilket man får från tomater) i blodet. Läste en artikel om detta här.
Studien gjordes på finska män och det kan ju vara så att just dom tomatätande männen också drack mindre sprit, rökte mindre eller fajtades mindre. Trots det skulle jag aldrig våga hoppa över min tomatjuice till frukosten!

söndag 7 oktober 2012

Det vita giftet


Vi pratar mycket om socker hos oss just nu.
Efter att ha läst en artikel om hur skadligt sockret är för våra kroppar lyckades jag få med mig familjen i den svåra kampen att stå emot sockret. Tyvärr finns inte artikeln på nätet men man kan läsa den i det senaste numret av Illustrerad Vetenskap (från 2 oktober 2012).
 
Nya forskningsrön visar att sockret är mer beroendeframkallande än tex kokain (i varje fall hos råttor). När sockret togs bort drabbades råttorna dessutom av svår abstinens.
 
I en annan studie såg man att råttor som fick dricka sockerlösning dagligen efter en tid utvecklade dubbelt så stora fettceller i levern vilket på sikt kan leda till skrumplever.
 
En annan studie visade att jästceller som matades med fruktos (den del av sockret som tycks vara farligast för oss) åldrades nästan dubbelt så snabbt, förökade sig sämre och deras ämnesomsättning minskade i effektivitet.
 
I ytterligare en studie som man kan läsa om här visade sig socker hämma inlärning och minne hos råttor. Sockret visade sig störa synapsernas förmåga att förändras vilket är viktigt för hjärnans möjlighet att lära nytt.
 
Förutom allt detta så triggar sockret aptiten genom att det bildas fler receptorer och mer signalsubstanser för aptitreglering i hjärnan.
 
Hur kan man vilja äta ett ämne som gör en beroende, ger sämre leverfunktion, förstör ens celler, gör det svårare att tänka och som dessutom gör att man äter betydligt mer än man behöver?

Bovetepannkakor


- Idag serverar jag bovetepannkakor! En hel hög rykande, nygräddade med lingonsylt från småland (eller himmelskt god lingonsylt som min son kallar den)!
Den här sorten kallas också galette (enligt nån snobbig matskribent) men för oss är det rätt och slätt goda och lite matiga pannkakor.
 
Med bovetemjöl blir dom glutenfria och väljer man som jag sojayoghurt istället för filmjölk så blir dom också mjölkfria.
 
Bovetepannkakor
 
5 dl vatten
1 dl filmjölk el sojayoghurt
4 dl bovetemjöl
salt
2 ägg
1 tsk fiberhusk
 
Vispa ihop alla ingredienserna till en slät smet. Låt svälla en stund och stek fina pannkakor i lite rapsolja.

tisdag 2 oktober 2012

Tomatjuice

 
- Tomatjuice är ingen juice, säger barnen. Juice är ju något sött vilket man knappast kan säga att tomat är. Alltså får jag ha min tomatjuice i fred!
 
Inspirerad av rönen att tomatjuice reparerar kroppen efter träning (som jag skrev om här) testade jag att göra min egen tomatjuice. Det blev lite gazpacho över den och väl kyld smakade den bäst med lagom balans mellan selleri och rosépeppar.
 
Min man fullständigt avskyr selleri. Han muttrar ofta ordet selleri med anklagande röst om han inte vet vad maten innehåller. Alltså lämnar även han min tomatjuice i fred!
 
Tomatjuice
 
4 stora tomater
1 liten morot
1 selleristjälk
1 tsk rosépeppar
några droppar chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk färskpressad citronjuice
1 nypa salt
bladpersilja
 
Skålla tomaterna några minuter i kokande vatten. Skala och skär moroten och sellerin i bitar. Kör alla ingredienser några minuter i matberedaren. Låt stå kallt och drick ett svalkande glas efter träningen!

lördag 29 september 2012

En bön om burgare

 
Efter en bön om burgare serverades det bönburgare hos oss! Ja, det händer att jag bjuder på hamburgare! Men det händer aldrig att det är en vanlig hamburgare a lá Mc Donald med ljust bröd.
 
Den här gången var det inte ens kött i burgaren utan kidneybönor. Brödet var frökusar och tillsammans med isbergssallad, tomat, rödlök, majs och en dressing på creme fraich med sambal oelek blev det en riktigt lyxig vegetarisk lunch.
 
Kidneybönburgare
 
2 burkar kidneybönor á 400 g
2 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
svartpeppar
hackad bladpersilja el koriander
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl maizena
1/2 dl havrekli
rapsolja
sesamfrön
 
Mixa bönorna i matberedaren. Blanda i resten av ingredienserna i bönsmeten. Låt svälla en stund. Forma burgare och panera i sesamfrön. Stek i rapsolja. Ät burgarna nystekta annars kan dom bli lite torra. Servera med bröd, sallad och en god dressing eller två!

söndag 23 september 2012

Tomatjuice ger återhämtning


Jag brukar protestera högt när barnen vill dränka pastan och köttfärssåsen i ketchup!
Den där söta, industriellt framställda produkten verkar ju inte så nyttig. Men jag kanske ska dämpa mina protester en aning för det kanske är just ketchup deras kroppar behöver efter en lång dag med gympa, cykling och trädklättring.
Enligt en studie vid Stockholms universitet så motverkar upphettad tomat, som tomatjuice och ketchup, den stress som uppstår i kroppen av träning. Mer om detta här.
Så kära ketchupälskare! Fortsätt ösa ketchup på maten! Fast bara om ni har joggat innan förståss!

lördag 22 september 2012

Mandelknäckebröd


Det händer att jag får recept med uppmaningen: Det här borde du testa!
Det är kul att bli utsedd till testlagare och jag tar gärna emot och testar nya roliga recept och skriver om dom. Eftersom jag inte direkt håller mina hälsofascistiska idéer hemliga så får jag inte bara recept utan också en del påhopp men som tur är mest hejarop. Det har sitt pris att komma ut ur kylskåpet! ;-)

Ett av dom senaste recepten jag fick var dessa mandelknäckebröd. Jag valde rapsolja istället för smör, som det stod i receptet, och tillsatte lite kummin. Dom blev riktigt knapriga och goda! Och jag fick inte ha dom ifred!

Mandelknäckebröd

1 dl mandel
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
2 msk rapsolja
1/2 dl vatten
1 nypa salt
1 nypa kummin

Mixa mandel, linfrö och sesamfrö i matberedaren. Blanda med resten av ingredienserna. Kavla ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg plastfolie mellan kaveln och smeten så går det lättast. Grädda ca 20 min i 150 graders ugn. Stäng av ugnen och låt brödet ligga i eftervärmen tills det är torrt och sprött. Bryt i bitar och testa med ett gott pålägg eller bara lite smör.

fredag 21 september 2012

Havreblinier


Pannkakor är oftast tunna och får sällskap av fruktmos eller lingonsylt hos oss.
Denna kväll blev jag sugen på  något mera matigt och lät blinier bli inspirationskälla till dessa tjocka havreplättar med grönsakstopping. Blinier ska ju egentligen innehålla bovetemjöl men jag tycker att havre fungerade lika bra. Jag fyllde skålar med olika grönsaker och alla fick komponera sin egen plätt. Det blev riktigt festligt och gott och man blev proppmätt!

Havreblinier

4 dl havregryn
1/2 tsk salt
3 ägg
3 msk olja

Mixa havregryn i matberedare till ett mjöl. Blanda med ägg, salt och olja och låt svälla en stund till en tjock smet. Stek små, tjocka plättar i rapsolja. Servera genast med creme fraich, hackad rödlök, kapris, oliver, majs och körsbärstomater (eller vad som finns hemma).

Äpplen till alla!


En påse chips kostar 15 kronor. 2 kilo äpplen kostar 64 kronor (på ICA i Höör). Är inte det helt galet? Borde det inte vara precis tvärtom? Samtidigt kommer det uppgifter om att svenska folkets övervikt ökat med ytterligare 2 procent och att unga vuxna äter alltför ohälsosamt. Hur ska det någonsin gå att vända en sådan trend när skräpmat är så billigt?

Jag sparkar igång min matblogg igen med dessa indignerade frågor! Kanske ska jag satsa på en politisk bana istället för att matblogga? Hur som helst kommer jag för stunden att fortsätta kämpa för bra mat på mitt matbord och jag har planen att fortsätta skriva om mat som ger kraft och hälsa.

Jag börjar med att bjuda er på ett riktigt saftigt (om än svindyrt) äpple och hoppas att ni vill fortsätta bli bjudna på nyttiga recept av mig!

måndag 21 maj 2012

Födelsedagstårta!


Min son fyller snart 10 år! Han har ett mycket bestämt önskemål när det gäller tårtan: det ska va en tårta med chokladsmak utan vispgrädde!

Efter några lovar runt dom färdigbakade tårtbottnarna i affären bestämde jag mig för att fixa bottnen själv. Det blir en kompromiss denna gång med socker (man fyller bara år en gång om året) och bottnen kommer att täckas med chokladmousse. Men det blir en glutenfri tårtbotten med mycket chokladsmak och utan en massa E-nummer!
Och förhoppningsvis blir det en son som är nöjd!

Glutenfri tårtbotten med choklad 

100 gr mandel
drygt 1/2 dl kakao
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rapsolja
2 dl socker
3 ägg
2 msk starkt kaffe

Mixa mandeln till ett mjöl. Tillsätt alla torra ingredienser i mixern och låt det blandas väl. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kaffet och rör sist ner dom torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form och baka i 175 graders ugn i ca 30-35 minuter.
Ät som en kaka eller använd som tårtbotten.

fredag 18 maj 2012

Tofubröd II


Vissa snöar in på dataspel eller fågelskådning eller kanske grytlappsvirkning. Jag tycks för tillfället ha snöat in på tofubröd!

Så är det ofta i mitt kök (och kanske också i erat?) att jag hittar nått jag gillar och upprepar det i flera veckor tills jag tröttnar och aldrig bakar eller lagar det igen. Ett tag nu har det varit müsliveckor och innan dess var det ugnsgratinerade tomater med oregano till var och varannan middag. Nu alltså tofubröd!
Jag ska plåga er med ett tofubrödsrecept till, sen ska jag försöka hålla min mani utanför bloggen.

Detta bröd blev kompakt och ganska saftigt med mycket linfrön. Tyvärr är det bara jag som gillar det i familjen men det är ju bra för då får jag ha det i fred! :-)

Tofubröd utan gluten och mjölk

2 dl mandel
2 dl hela el krossade linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
6 ägg
1 dl mosad tofu
1/2 dl havregrädde
(tofu och havregrädde kan ersättas med 1 dl kesella)

Kör mandel och linfrö i mixern till ett mjöl. Tillsätt fiberhusk, bakpulver och salt i mjölet. Rör ihop ägg, tofu och havregrädde. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtsklädd brödform. Grädda i ca 1 tim i 175 graders ugn.

torsdag 17 maj 2012

Pizza!!


Ikväll blev det familjespel och pizza!
Pizza?! utropar ni som känner mig. Hon skulle väl aldrig göra pizza?!

Jodå, med lite fix och trix och framförallt en bra ersättning till vetemjölet så kan även jag bjuda på hemgjord pizza. Jag hittade ett recept på LCHF-pizzadeg med mandelmjöl och ägg. Fyllningen blev för dagen salami, tonfisk, champinjoner, svarta oliver och sparris.
Det smakade kanske inte som riktig pizza men det blev ändå väldigt smaskigt och man blev proppmätt!

Jag skriver ner receptet på pizzadegen och lämnar fyllningen öppen efter kylskåp och person.

Pizzadeg med mandelmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 tsk fiberhusk
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1/2- 1 dl vatten
1 msk rapsolja

Blanda ihop alla ingredienser och bred ut smeten som två tallrikstora rundlar på ett bakplåtspapper. Grädda i 7-10 min. i 225 graders ugn. Lägg därefter på fyllningen och baka färdigt pizzorna.

Idag är jag grön!


Vegetarisk mat kan ibland vara lösningen på problemet att para ihop en mager hushållskassa med glupande aptit!
Jag hittade en trevlig vegetarisk kokbok för nybörjare som gav mig lite ny inspiration och som jag vill rekommendera om man aldrig lagat vegetariskt förut och vill testa.

Idag provade jag ett av recepten med biffar på rotselleri och en varm grönsaks-och kikärtssallad som jag hämtade idéer till ur boken. Med ägg i biffsmeten och paneringen med sesamfrön blev man faktiskt rejält mätt. Den speciella smaken av rotselleri försvann i kryddningen och dom blev riktigt knapriga och goda!


Rotselleribiffar

1 normalstor rotselleri
1/2 lök
2 ägg
1/2 dl havrekli
1 msk maizena
1 tsk timjan
1/2 tsk spiskummin
salt och vitpeppar
skalade sesamfrön till panering

Finriv rotselleri och lök. Krama ur så mycket av vätskan som möjligt. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå och svälla en stund. Forma biffar och panera i sesamfrön innan de steks i rapsolja.

Varm grönsaks- och kikärtssallad

fryst ärtor-majs-paprika-blandning
1/2 hackad lök
1 burk kikärtor
några körsbärstomater

Dressing:
2 msk olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk honung
salt och nymald svartpeppar
klippt gräslök

Koka upp ärtor-majs-paprika. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt löken och kikärtorna. Slå av vattnet och tillsätt körsbärstomater skurna i klyftor. Häll till sist dressingen över grönsakerna.

lördag 12 maj 2012

Tomater med mersmak


-Mamma! Kan du inte göra dom där goda tomathalvorna igen? bad min son när jag lagade middag. Han är en riktig liten gourmet och ett matvrak på samma gång och älskar verkligen när jag testar nya maträtter. Själv älskar jag att se när han (och resten av mina matgäster) njuter av min mat!

Vad var det då för tomathalvor han snackade om? 
Jo, dagen innan hade jag gjort några mycket lättgjorda men lyxiga ostfyllda tomathalvor med smak av basilika och rivet citronskal. Dom gav tydligen sådan mersmak att han ville ha dom två dagar i rad!

Ostfyllda tomathalvor

4 tomater
ca 50 gr philadelphiaost
rivet citronskal
ca 1 msk kokt ris
1 tsk basilika
1 nypa salt
riven ost

Dela och gröp ur tomaterna och lägg dom på ett ugnssäkert fat. Blanda tomatvätskan (släng dom hårdare delarna av tomaternas mittbitar) med philadelphiaost, citronskal, ris, basilika och salt. Häll röran i tomaterna och lägg lite riven ost på varje. Gratinera i 225 graders ugn i ca 10 min. Servera som en förrätt eller som tilltugg till huvudrätten.

fredag 4 maj 2012

Kyckling med fattigmanspesto


Jag har alldeles för tunn plånbok för att vara så principfast i mina val av bra råvaror! Vill man laga bra mat så kostar det, helt enkelt. Billigt betyder ofta skräpmat, tyvärr.
Någon gång ibland lyckas det dock bli både lyxigt, gott och nyttigt för en liten slant. Kvällens fredagsmys blev ett sådant tillfälle (hos oss är fredagsmys inte snask utan god mat).

Jag lagade ugnsgratinerad kycklingfilé (fryst till extrapris) med fattigmanspesto (där dom dyra pinjenötterna ersattes av solrosfrön). Till kycklingen serverades rostade ekologiska rödbetor (inte heller det hutlöst dyrt). Tyvärr orsakade dom rödfärgande betorna en del rabalder vid bordet när barnen ansåg att rödbetsfärgad kyckling var lika med rå kyckling. För oss andra som inte jagade upp oss var det en mycket god middag!

Kyckling med fattigmanspesto

4 tinade kycklingfiléer

peston:
ca 1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
en rejäl näve hackade solrosfrön
1 tsk basilika
vitpeppar
salt

Rör ihop ingredienserna till peston. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och ställ in den i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Ta ut formen och bred ut peston över filéerna och låt den gå ca 10 minuter till i ugnen tills peston fått lite färg. Kontrollera att kycklingen är klar och servera hellre ris än rödbetor till om ni har oroligt lagda barn och vill ha matro!

fredag 27 april 2012

Tofubröd


Jag bakade länge ett LCHF-bröd med keso och ägg. Till slut tröttnade familjen på det och jag blev sugen på att testa ett liknande bröd fast utan mjölkprodukten keso.
När jag stod med en förpackning tofu (sojabönsost) med utgående datum slog det mig att man kanske kunde byta ut keso mot tofu. Jag hittade ett brödrecept i en LCHF-tidning och satte igång med experimentet.

Till mjöl användes mald mandel, pofiber (potatisfibrer med lågt kolhydratvärde), linfrön och fiberhusk. Brödet blev...ja brödlikt, med ganska neutral smak. Jag åt det med mosad avocado och en klyfta grapefrukt till. Barnen bredde på smör och messmör (min son har just upptäckt detta söta pålägg och man hittar honom ofta spejandes in i kylskåpet på jakt efter just messmör).
Gott! blev betyget och Finns det mer!

Tofubröd (utan gluten och mjölk)

1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 tsk fiberhusk
lite drygt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 msk kummin
2 dl mosad tofu
4 ägg

Mixa mandeln i matberedaren till ett fint mjöl. Tillsätt övriga torra ingredienser. Häll sist i linfröna som inte ska mixas sönder för mycket. Vispa äggen fluffiga med elvisp och tillsätt tofun. Rör försiktigt ner mandelblandningen i ägg-tofun. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie för att kunna kavla ut till en platt rundel som nästan täcker plåten. (Glöm inte att ta bort plastfolien!) Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Skär i bitar.

Jordärtskocka


Det händer att jag köper jordärtskocka för att dom ser så knöliga och intressanta ut. Tyvärr händer det nästan lika ofta att dom blir liggande i kylskåpet tills dom blivit för gamla och får slängas. Problemet är att dom är svårskalade och att jag inte riktigt vet hur jag ska tillaga dom.

Sen hörde jag i något matprogram att man ska låta skalet sitta kvar eftersom mycket av smaken sitter där. Så idag när jag skulle göra klyftpotatis skrubbade jag också dom senast köpta skockorna, skar dom i skivor, lät dom utsättas för lite olivolja, salt, svartpeppar och timjan och ugnsbakade dom i 225 grader i ca 20 minuter. Det blev ett nytt, spännande smaktillskott! Och dom smakade faktiskt betydligt mer med skal!

Jag läste lite om jordärtskocka och fick lära mig att dom innehåller en kostfiber som heter inulin och som ska vara bra för diabetiker eftersom det sänker blodsockret. Fast man kanske inte ska äta för stora portioner eftersom det kan vara gasbildande i tarmarna. Man får njuta på egen (och andras) risk!

tisdag 17 april 2012

Morotskaka


Jag har gått och längtat efter en saftig, krämig morotskaka!
Varje gång jag slagit upp kokboken har jag dock backat inför 2 1/2 dl vetemjöl och 2 dl socker. Till slut bestämde jag mig för att helt enkelt ändra receptet efter mina önskemål och designa kakan efter en nyttigare mall.

Vetemjölet blev istället majs- och bovetemjöl och sockret blev en stor mogen banan och 1 dl rårörsocker (som fortfarande är socker men ett lite bättre alternativ). Valnötter blev paranötter, mest för att jag saknade det ena och hade det andra.

Det blev en riktigt god morotskaka! Lagom söt, syrlig, krämig och kanelig! Och lite nyttigare! Den fick 8 stadiga praliner av smakpanelen familjen (som jublade över att det faktiskt kan produceras kakor i vårt kök)!

Morotskaka (utan gluten)

100 gr paranötter
3 små morötter
1 1/2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rapsolja
1 söt mogen banan
1 dl rårörsocker
3 ägg

Glasyr:
200 gr philadelphiaost
5 msk florsocker
2 msk citronsaft

Hacka paranötterna grovt. Finriv morötterna. Smörj en kakform. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop rapsolja, mosad banan, rårörsocker och ägg. Blanda ner de torra ingredienserna och rör om väl. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter.
Rör ihop glasyren och bred den på kakan när den svalnat. Låt gärna kakan stå ett dygn i kylskåp så att smakerna mognar och den blir lite saftigare. Njut!

onsdag 11 april 2012

Kryddig filströ


Om barnen fick välja hade dom hällt socker på filen och kanske kanel. Om jag får välja så toppar jag gärna filen med något nyttigare. För att inte våra viljor ska krocka alltför hårt så gäller det att hitta något till filen som både smakar gott och gör gott!
När jag läste på om Rawfood hittade jag denna mix av nötter och dadlar som tycktes kombinera våra olika önskemål. Man får dock gömma burken om man inte vill få den tömd bakom sin rygg!

Rawfood är för övrigt ett spännande matområde där man undviker att hetta upp maten till mer än 46 grader och där man äter naturliga produkter fria från gifter och tillsatser. Man äter mycket frukt och grönt och nötter och fröer vilket ger ett stort intag av vitaminer, mineraler och antioxidanter. För den som är intresserad finns det en ganska bra sida som heter Rawfood där man kan lära sig mer om denna kost.

Kryddig filströ

1 näve valfria nötter (jag valde hasselnötter)
1 näve hackade dadlar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

Mixa allt i matberedaren och häll gärna ströet i en fin glasburk med lock. Den passar också fint som ett sött tillägg till en lite syrlig glass gjord av mixade halvtinade björnbär och mango.


torsdag 22 mars 2012

Ny olja i tanken


Ibland dyker den där perfekta produkten upp som man inte visste att man behövde men som fyller ett behov ändå!
Jag hittade nyligen Raps & Olivolja med blandningen 65 % raps och 35 % oliv och insåg att jag kan sluta stå och stänka olja från flera flaskor i mitt kök. Jag är ofta ute efter olivoljans goda hälsofrämjande egenskaper men är inte fullt lika nöjd med den lite speciella smaken. Här har den blandats med den neutrala rapsoljan och smaken blir helt rätt!

tisdag 7 februari 2012

Waldorfsallad


Jag läser nånstans att man bör äta frukt och grönt motsvarande fem knutna nävar. Men ibland äter ju barnen bara som fem lillfingrar!

Jag brukar skära grönsaker i stora bitar och lägga i olika färgglada skålar. Allt för att lura ner vitaminerna i magarna! Idag testade jag att låta grönsakerna bada i en härlig dressing (sås brukar ju vara populärt) och gjorde en variant av waldorfsallad. Grönsakerna slank ner utan protester!

Waldorfsallad

vitkål strimlad med osthyveln
2 rivna morötter
1 rivet äpple
1 näve hackad ruccolasallad
1 näve hackade valnötter

Dressing:
1/2 dl olivolja
1/2 dl majonäs
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
vitpeppar
salt

Blanda ihop grönsakerna och rör ner dressingen. Låt stå kallt en stund före servering.

Vitamindessert


Få ingredienser och mycket smak är en devis jag gärna följer. Till dagens varma lunchdessert lät jag ett sött päron få sällskap av syrliga hallon och en krämig mandelmassa. Det blev ett riktigt lyckat möte!

Hallon-och pärondessert

frysta hallon
1 moget sött päron skuret i bitar
flytande honung

Hemgjord mandelmassa:
1 dl mandel
1/2 dl vatten
1 nypa vaniljsocker
1 tsk honung
3 droppar bittermandelolja

Lägg frysta hallon och päronbitarna på ett ugnsfast fat. Ringla över lite honung. Mixa ingredienserna till mandelmassan och bred den överst. Sätt in fatet i 200 graders ugn i ca 10 minuter tills hallonen blivit varma men inte mosiga. Servera direkt!