En blogg om mat som är bra för kroppen och plånboken



onsdag 23 november 2011

Torskrullar med chilikeso


Vad blir det för mat? ropas det förväntansfullt när dom två hungriga ungarna kommer hem. Om jag då svarar fiskgratäng byts förväntan genast till förbittring och den som är minst sugen på fisk sätter sig på tvären. Om jag istället svarar torskrullar med keso, chili och soltorkad tomat blir reaktionen en annan och aptiten återvänder genast!

Rätten uppkom en dag när jag tröttnat på dom eviga fiskblocken i ugnen (och barnens reaktion på dom) och istället pillade fram torskfiléerna ur blocken och fyllde dom med sambal oelek och keso. Denna gång fick fisken sällskap av soltrokade tomater och röd paprika men jag skulle också kunnat ta purjolök eller zucchini.

Torskrullar med chilikeso

2 tinade fiskblock med torskfiléer
1 burk keso
1 msk sambal oelek
några klippta soltorkade tomater
1 röd paprika
2 dl vispgrädde el havregrädde
svartpeppar
ev lite salt

Blanda keso och sambal oelek. Bred ut keson på fiskfiléerna och rulla ihop till "fiskkanelbullar". Lägg dom på ett ugnssäkert fat och strö över soltorkade tomater och finhackad paprika. Peppra och salta. Sätt in i 200 graders ugn i ca 20-25 min. Häll på grädden efter halva tiden. Servera med ris eller kokt potatis.

Kokosolja


Jag provar just nu ett nytt matfett: ekologisk kokosolja. Den sägs vara bra mot inflammationer i kroppen och går att upphetta till nästan 200 grader utan att oxidera. Den innehåller laurinsyra som också finns i bröstmjölk och som stärker immunförsvaret.

Oljan är helt smaklös (men finns också med kokossmak till smoothie eller kakor). Den smälter vid 25-28 grader och funkar utmärkt som massageolja eller som hudkräm till nariga vinterhänder.
Det enda negativa är priset: ca 100 kronor för 500 ml. Men visst! Om den gör vad den utlovar och håller min kropp frisk så kanske den är värd sitt pris?

torsdag 17 november 2011

Flytande grönkål


Sedan allting annat dött i köksträdgården står grönkålen där så grön och grann. Alldeles full med gratis vitaminer och mineraler och helt ekologisk!

Men hur får man i sina barn denna suveräna grönsak utan att stöta på rynkade näsor? Jo, man blandar några grönkålsblad i en härlig fruktsmoothie. Den gröna färgen blev en spännande nyhet och smaken av grönkål drunknade effektivt i fruktsötman.

Fruktsmoothie med grönkål

1 banan (ekologisk)
1 äpple (ekologisk)
ca 5 cm gurka
4 små blad av grönkål
1 pressad apelsin
2 msk linfröolja
3 dl havremjölk
1 ägg

Kör allt i mixern till en skummande smoothie. Häll upp i stora glas och drick med sugrör!

fredag 11 november 2011

Aprikosbollar


Sötsuget sätter in med full kraft så snart den sista tuggan av middagen är svald! Det blir några lovar runt fruktskålen och en del tjat på mamma om efterrätt varje dag.

Ikväll är jag beredd med en sötsak efter maten! Hittade ett recept på aprikosbollar i en fitnesstidning som jag testade och dom blev riktigt goda! Fulla av bra näringsämnen kan dom knappast kallas för sötsak utan snarare en smarrig vitaminkula!

Aprikosbollar
1 dl mandel
1 dl torkade aprikoser
1/2 tsk vanillinsocker
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 msk rapsolja
kokosflingor

Kör alla ingredienser (utom kokosen) i en mixer. Gör små bollar som rullas i kokos. Ställ kallt. Överraska familjen efter middan!

torsdag 20 oktober 2011

Rotfruktssoppa med parmesan


När kylskåpet ekar tomt krävs det lite extra fantasi för att tillverka middag till familjen. Ibland är det en riktigt inspirerande utmaning att koka soppa om inte på en spik så på några få ingredienser.

Några torra rotfrukter brukar alltid ligga och rulla runt i potatislådan och oftast finns det en lök, en tilltryckt tomatpurétub och om man har tur en bit parmesanost som gömt sig längst in bakom julsenapen och gelén. Mer behövs inte för att slänga ihop en soppa till ett hungrigt gäng. Har man sen snygga soppskålar så kan det kännas riktigt lyxigt ändå trots att det är lågbudget och brist på kött.

Rotfruktssoppa med parmesanost

1 röd lök
1 klick smör eller 2 msk olivolja
1 liten kålrot
1 palsternacka
2 morötter
ca 7 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk rödvinsvinäger
salt efter smak
1 tsk torkad basilika
1 tsk timjan
vitpeppar
cayennepeppar
1 näve cashewnötter (om man har sån tur att det finns)
riven parmesanost

Hacka och fräs löken i smör eller olja. Skär rotfrukterna i centimeterstora kuber och lägg i grytan tillsammans med vatten och tomatpuré. Låt koka ca tio minuter eller tills rotfrukterna är nästan mjuka. Tillsätt vinäger, kryddor, salt och cashewnötter. Servera med riven parmesan som smälter ner i soppan och gör den härligt krämig!

söndag 16 oktober 2011

Svampfrossa


Någon gång i månaden har jag och barnen svampfrossa! Maken som inte tål svamp är oftast på jobbet när det sker. Tur är nog det för jag vet hur ont i magen han får, eftersom jag en gång tvingade honom att äta svamp för att se om hans svampallergi verkligen existerar. Jag gör inte om det!

Kvällens svamporgie bestod av 250 gram champinjoner. Dom fick sällskap i stekgrytan av en klick smör, ett paket viltmästarskav, en gul lök, några färska grönkålsblad, lite kinesisk soja, en deciliter vatten, lite maizena, ett stänk rödvinsvinäger och vitpeppar.

Den mustiga viltgrytan serverades med sötpotatis, palsternacka, rotselleri och morot som rostats med olivolja, timjan och lite salt i 250 graders ugn. Några salladsblad som överlevt dom första frostnätterna hamnade också på tallriken.

Nashipäron


Det började bli dax att låta smaklökarna få uppleva något nytt! Med hem från affären kom därför denna vecka några nashipäron som såg intressanta ut och som inte var alltför dyra.

Dom uppfyllde verkligen förväntningarna med sin saftiga, krispiga och söta smak. Det var lite som en korsning mellan äpple och päron med äpplets konsistens och päronets smak.

Nashipäron är en asiatisk frukt som ursprungligen kommer från Japan.

Äntligen ugnspannkaka!


Det verkade länge som om ugnspannkaka tillhörde mitt förflutna. En rätt som till 50 % innehåller vetemjöl har svårt att passera min ugn, hamna på mitt matbord och vidare ner i våra magar.
Jag gjorde ett tappert, men totalt misslyckat försök med havremjölk och bovetemjöl för några månader sedan vilket jag skrev om här.

Men skam den som ger sig! Eftersom ugnspannkaka varit en favorit sen länge var jag tvungen att experimentera tills jag hittade ett mjölfritt alternativ. Resultatet blev till slut riktigt bra och var värt att vänta på. Till pannkakan serverade jag en vitkålssallad med pressad apelsin och olivolja som fick ersätta lingonen.

Ugnspannkaka med bacon

6 ägg
200 gram philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1/2 paket bacon

Stek klippta baconbitar några minuter och sprid ut dem i en smord långpanna. Vispa ihop övriga ingredienser. Häll äggsmeten i långpannan och grädda i 225 graders ugn i ca 20 min.
Det blir en luftig men mäktig pannkaka som räcker till 4 personer.

fredag 30 september 2011

Snabbt, enkelt och gott!


Jag blev inspirerad av den sista dillkvisten i mitt land och gjorde räksymfoni till lunch! Behövde också muntra upp en krasslig liten son och lyxade till det för att göra nått åt hans usla aptit. 

Att det råkade finnas en stor mogen avocado, skalade räkor, en burk keso, en burk hemgjord majonnäs och lite sallad i kylskåpet underlättade en del. Blandningen keso och majonnäs var en ny upplevelse och kan rekommenderas.

torsdag 22 september 2011

Färskostbröd


Jag har en liten hög med recept på min köksbänk som tillhör mina absoluta favoriter. Jag tillagar dom nästan varje vecka och jag tröttnar aldrig. Exempel från min favoritsamling är GI-musli, frökex, frökusar, hälsofreakmuffins och Bibbans majskex.

Nu har det nästlat sig in ett nytt recept bland favoriterna. Det är ett färskostbröd som jag hittade i LCHF-husmanskost av Anna Wallén. Fast jag vill knappast kalla det bröd utan snarare en ostpannkaka även om man kan äta dom med smör och pålägg. Jag serverade dom med lite fruktmos och  en klick vispad grädde och det blev en festlig dessert. Att skicka med en bit eller två som mellanmål till skolan var också ett bra alternativ.

Färsostbröd

6 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
150 gram färskost (Philadelphia eller annan)
2 dl riven mild ost

Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitorna med bakpulver till hårt skum. Blanda gulorna med grädden och färskosten. Rör försiktigt ihop äggvita med gräddsmeten. Tillsätt den rivna osten. Bred ut den fluffiga smeten på en bakplåtsklädd plåt. Baka i 175 graders ugn i ca 30 minuter. Skär i bitar och ät gärna ljummen! 

söndag 18 september 2011

Jordgubbspaj utan socker


En dessert måste inte vara en sockerfälla! En dessert kan till och med vara så nyttig att den får bli till mellanmål en regnig onsdag när alla behöver lite uppmuntran!

Vi äter dessert några gånger i veckan. Ofta är det bär som sötats med lite honung eller fruktsallad med en klick grädde. Ibland tillverkar vi något lite mera avancerat som denna jordgubbspaj utan socker. Den smakade ändå ganska sött med mogna bananer och aprikoser som sötningsmedel. Eftersom det är en mäktig paj med mycket energi räcker den till många.

Jordgubbspaj utan socker

Pajbotten:
3 dl mandel eller hasselnötter
1 dl rostade solroskärnor
200 gram torkade aprikoser
2 msk vatten
1 nypa salt
kokosflingor

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
frysta jordgubbar
2 mogna bananer

Mixa mandel/hasselnötter och solrosfrön till ett mjöl. Tillsätt aprikoser klippta i bitar,vatten och salt och mixa tills det blivit en pajdeg. Tryck ut degen i en oljad pajform. Strössla över kokosflingor. Ställ in i kylskåpet.
Vispa grädden och blanda i kesellan. Mosa banan och de tinade jordgubbarna och blanda ner i grädden. Häll smeten i pajskalet och låt stå kallt tills servering. Mums!!

tisdag 13 september 2011

Boktips om LCHF


Att äta låg-kolhydrat-hög-fetts-kost diskuteras livligt för tillfället. För den som är överviktig är det en suverän lösning på det svåra problemet att hålla sig mätt och ändå gå ner i vikt. Typ 2-diabetiker sägs kunna slippa ta insulin med denna kost och det låter ju kanonbra.
Jag tillhör inte någon av kategorierna och följer inte heller kosten slaviskt men sneglar ändå åt det hållet. Både jag och min dotter får lätt svajigt blodsocker och med färre snabba kolhydrater och regelbundna måltider undviker vi dagliga sammanbrott och onödiga sockerfallsgräl.

Jag hittade den lilla kokboken LCHF-husmanskost av Anna Wallén på biblioteket. Den visade sig vara en riktig pärla med många bra och enkla recept. Framför allt finns där flera brödrecept som är jättebra. Bilderna är vackra och får det att vattnas i munnen, vilket jag förmodar är en kokboksförfattares största intention.

Ska vi dricka te, mamma?


...frågar min dotter på kvällarna när det närmar sig läggdax. Det är för henne höjden av lyx: att få stanna uppe en stund till, att få ha mamma för sig själv och att få prova något nytt örtte!

Dom senaste kvällarna har vi testat en ny favorit som jag vill tipsa om: Kvällsro! Det är ett friskt och gott te som innehåller passionsört, lavendelblomma, citronmeliss och pepparmyntsblad. Med några droppar pressad citron i är det en perfekt (och rogivande) avslutning på dagen!

Bröd som mättar (utan mjöl och jäst)


Jag fick en tidning full med GI-recept av en god vän! Det är bästa tänkbara present till mig som dagligen plöjer receptsamlingar på ständig jakt efter nya spännande tips på näringstät mat.
Samma vän bjöd mig också på en fantastisk fika med gravad lax, keso, avocado, nötter och franska ostar. Det kändes fint att bli bjuden på en fika som anpassats till min kost. Oftast möter jag kolhydratrika fikabord och varje gång är det lika svårt. Ska man äta det som känns fel av artighet eller be om ett kokt ägg och en bit ost?

För att återgå till GI-tidningen så vaskade jag fram ett nytt recept på bröd med massor av fröer och utan mjöl och jäst. När den härliga nybakade limpan låg och svalnade på köksbänken så insåg jag hur jag skulle lösa fikaproblemet. Jag tar så klart med mig en limpa nybakt proteinbröd nästa gång jag blir bortbjuden! Och bjuder på!

Bröd utan mjöl och jäst

4 ägg
150 gram keso
1 msk bakpulver
1/2 dl sesamfrön
3 dl kruskakli (jag valde fibrex som ett glutenfritt alternativ)
1 dl solroskärnor (gärna rostade)
2 msk linfrö
3 msk rapsolja

Vispa äggen lätt. Rör ner övriga ingredienser. Häll degen i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda mitt i 180 graders ugn i ca 50 minuter. Låt svalna och ät gärna brödet med en god ost och aprikosmarmelad till en kopp te.

Linssoppa med fetaost och timjan


Vi tröttnar aldrig på linssoppa! Och tur är väl det eftersom den dyker upp med jämna mellanrum som en billig och snabb middag. (Vi hade nog inte tröttnat på oxfilé heller om det dykt upp med jämna mellanrum!).

Linssoppa kan varieras i det oändliga med olika grönsaker, bacon eller ost. Kvällens variant hittade jag i Hälsokokboken. Den var lite mera tidskrävande än vanligt men det var väl värt besväret. Resultatet blev en len och mycket god soppa som med fetaost och färsk timjan smakade riktigt lyxigt!

Linssoppa med fetaost och timjan

1 sötpotatis
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
3 msk olivolja
3 tsk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 krm chilipulver
salt efter smak
1 liter vatten
några kvistar färsk timjan
3 dl röda linser
svartpeppar

Skala och skiva sötpotatis, morötter, rödlök och vitlök. Fräs i olivolja någon minut. Tillsätt kryddor, salt, vatten och timjankvistar och koka i 20 minuter. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt linserna och koka i ca 15 minuter tills linserna är mjuka. Servera med smulad fetaost och färsk timjan.

torsdag 8 september 2011

Ensamlyx


Våra måltider ser så olika ut!
Oftast är vi fyra som äter en vällagad middag. Ibland är vi 9 runt bordet och maten är avancerad och anpassad efter gästerna och det är stimmigt och härligt. Ibland är vi två som värmt lite rester och det är lungt och skönt.

Ibland är vi en och det är egentligen då som det här med måltid kan bli lite svårt. Ska man värma en konservburk och äta vid datorn?
Eller ska man passa på att lyxa till det? Kanske duka fint, tända några ljus och laga den där maten som ingen annan i familjen gillar och som man själv varit sugen på i ett halvår? Absolut!

Dagens lunch blev av det senare slaget! (Extrapris på laxkotletter avgjorde saken!) Laxen fick ligga 15 minuter i 175 grader medans jag stekte rödbetsskivor och mangold i lite smör. En klick turkisk yoghurt, rädisor, citron och persilja och sen var det klart!

Snabbt och enkelt och skön ensamlyx!

Romanesco


Att alltid handla samma saker blir tråkigt för hjärnan och förmodligen ensidigt med vitaminer för kroppen. Jag brukar ha som mål (förutom det allmänna hälsotänkandet) att då och då prova någon ny grönsak eller frukt eller någon annan sorts fisk eller kött som vi inte brukar äta.

Senaste nya grönsak blev den här fantastiskt vackra blomkålen som heter Romanesco och som visade sig vara en korsning mellan blomkål och broccoli. Den kan ätas precis som blomkål, kokt eller rå, och den smakar ungefär likadant. Framför allt var den rolig att dippa med sin toppiga form. En riktigt barnvänlig grönsak!

tisdag 6 september 2011

Billig D-vitaminbomb


För att må bra behöver man äta fet fisk tre gånger i veckan, läser jag nånstans och hajar till! Lax tre gånger i veckan för en fattig barnfamilj är ju en omöjlighet! Jag försöker ändå att få i oss en och annan firre fast kanske inte så ofta som det rekommenderas.

Billigaste alternativet är helt klart fryst vildfångad hel lax (som sägs innehålla mest omega 3) som brukar ligga på 59 kr/kg. Om man tinar den långsamt i kylskåpet, proppar den full med purjolök (eller nått annat grönt) och låter den bakas i 100 graders ugn i drygt en timma (om den väger ca 1 kg) så kan man få äta en lyxig laxmiddag med ett härligt saftigt fiskkött. Det slår inte färsk lax, men det är ganska nära!

Pannkakor!



Jag älskar att laga mat men även en livslång passion kan man behöva paus från ibland. Den möjligheten har jag fått nu med mina barns nyvaknade intresse för matlagning. Jag har insett att jag har två små köksmästare i familjen som är lätta att lära upp och som kan ge mig den där välbehövliga pausen.

I morse fick dottern en lektion i kolhydratfria pannkakor som har blivit en ny frukostsuccé hos oss. Man skulle också kunna kalla dom omelettpannkaka för smaken ligger någonstans mellan pannkaka och omelett. Dom är lätta att göra, håller ihop bra och smakar bäst med en klick vispgrädde och sylt på mixade blötlagda torkade aprikoser. Man kan också låta ett par skivor ost smälta mellan en vikt pannkaka eller rulla ihop dom med svampstuvning inuti som crêpes.

Kolhydratfria pannkakor

3 ägg
3 msk vatten
2 tsk fiberhusk

Rör ihop vatten med fiberhusk (det blir lätt klumpar om man tar fiberhusk sist). Tillsätt äggen och vispa ihop. Låt stå och svälla en stund. Stek pannkakor i lite smör eller rapsolja. 3 ägg är lagom till 2 pannkakor.

lördag 27 augusti 2011

Boktips!


Jag hittade en ny tjock kokbok på biblan med hälsosam mat (kokböcker får gärna vara tjocka!). Jag nämnde den i förra inlägget men tänkte tipsa om den med en bild och några ord. Hälsokokboken är skriven av Ulrika Davidsson. Hon har tidigare skrivit kokböcker om GI-mat och fortsätter nu på samma tema med mat som innehåller mindre snabba kolhydrater, mer proteiner och mycket frukt och grönt. Hon vänder sig dock till en lite bredare matlagningskrets med denna bok och håller inte lika hårt på kolhydratmängden.

Jag hittade en hel del middagstips men inte lika många bra förslag till bakning (kanelkakorna undantagna). Jag rekommenderar ändå boken som en uppstartskokbok om man levt på skräpmat och godis och behöver introduktion till ett betydligt hälsosammare kök.

Kanelkakor till kvällsfikat


Nu kör jag till macken! säger min man var och varannan kväll när barnen somnat och vi tar en kopp te tillsammans. Det är då den kolhydrat-tokiga hjärnan med stort belöningsbehov skriker efter plockgodis och chips. Men det är också då jag bedriver min eviga mission att omvandla sötsuget till något bättre.
  
Igårkväll var jag beredd på utropet om körning till macken med en burk nybakade kanelkakor med mandel, fikon och aprikoser. Receptet hittade jag i Hälsokokboken av Ulrika Davidsson (som jag dock ändrade litegrand). Jag förhindrade körningen men mannen fixade också en fruktsallad så helt kunde kakorna inte tillfredsställa sockersuget (i varje fall inte min mans).

Kanelkakor

3 dl mandel
100 gr torkade fikon
50 gr torkade osvavlade aprikoser
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
2 tsk fiberhusk
50 gr rumsvarmt smör
2 msk vatten
1 1/2 dl hackade cashewnötter

Mixa mandeln i matberedaren. Tillsätt fikon och aprikoser klippta i bitar, kanel, kardemumma, salt, fiberhusk och mixa en stund till. Tillsätt sedan smöret och vattnet och låt det mixas en kort stund tills det blivit en deg. Häll över degen i en annan skål och blanda i de hackade cashewnötterna. Forma degen till två rullar, ca 4 cm tjocka, och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Skär 1 cm tjocka kakor och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugn i ca 10 minuter. Blir ganska små men goda och näringsrika kakor. Goda till te och lite torkad frukt!

fredag 19 augusti 2011

Tomatsoppa


Det finns inga snabba lösningar om man vill äta bra mat. Ingen quick-fix! Hur gärna man än skulle vilja vifta med ett trollspö och få maten på bordet på några sekunder så krävs det nästan alltid en del hackande och kokande för att få till en näringsrik middag.

Kvällens tomatsoppa är nog det närmaste snabbmat man kan komma i mitt kök. Den har blivit en återkommande favorit när barnen är galna av hunger och ingen har haft tid att planera för middag. Några burkar krossad tomat, kikärtor och lök finns nästan alltid hemma och lyxdetaljer som vispgrädde och färsk koriander är ju en bonus men man kan smaksätta med vad som finns hemma för dagen.

Tomatsoppa med chili och kikärtor

1 hackad gul lök
1 msk smör eller lite rapsolja
2 burkar krossad tomat
3 dl vatten
1 dl vispgrädde eller havregrädde
1 tsk chiliflakes eller sambal oelek
1 burk kikärtor
1 näve hackad färsk koriander
1 näve färsk basilika
1 tsk torkad timjan
salt efter smak
svartpeppar
1 msk socker
2 tsk rödvinsvinäger

Fräs löken i smör eller rapsolja tills den är mjuk. Tillsätt krossad tomat, vatten, vispgrädde och chili och låt koka i ca tio minuter. Släng i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Tillsätt mer salt, socker och vinäger för mera smak. Med vispgrädden blir det en krämig och smakrik soppa!


torsdag 18 augusti 2011

Kompromisser


Vi har ofta barn på besök vars smaklökar är inställda på kanelbullar, sötad yoghurt och formfranska. Dom kommer till oss för att leka och fika men det som serveras hos oss blir ofta en besvikelse. Om man är van vid att ett glas yoghurt innehåller 12 sockerbitar (eller hur många det nu är) så smakar osötad fil urk!

Jag vill ju gärna att barnen ska få i sig ett mellanmål så att dom orkar leka och jag vill att dom ska tycka om maten men jag vill inte att vi ska äta sämre bara för att vi har besök. Det kräver kompromisser!
Dagens mellis var ett sådant exempel: äppelkaka sötad med banan, dadlar och lite honung och full av fröer och mandlar. Den besökande nio-åringen tog dubbla portioner så min kompromiss lyckades!

Äppelkaka med banan och dadlar

5 syrliga äpplen
4 dl havregryn
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hackade solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
2 msk maizena
100 gr smält smör eller 1 dl rapsolja
1 nypa salt
1 msk kanel
2 mosade mogna bananer
1/2 dl strödadlar finfördelade i mixern
1 msk honung

Dela äpplen i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser och bred ut kakmassan över äpplena. (Det blev en riktigt god och geggig kaksmet!) Sätt in i 200 graders ugn i ca 30 min. Känn efter när äpplena är mjuka. Täck med aluminiumfolie på slutet om kakan börjar bli bränd. Servera med en hemgjord vaniljsås på 3 dl vispad grädde, 1 ägg och 1/2 msk vanillinsocker. Mums!

onsdag 17 augusti 2011

Vakna med en vitaminbomb


Att stiga upp vid 6-tiden varje morgon och ha nya  kreativa frukostidéer är en utmaning! Oftast består våra frukostar av ägg i någon form eftersom det är lättare att få i sig proteiner från ägg än till exempel från en fårfiol i arla morgonstund. :-)

Enligt någon oprövad informationskälla innehåller ägg alla vitaminer utom C-vitaminer. Det förklarar ju varför jordenruntseglare gärna tar med sig ägg på färden. Det är helt enkelt en schysst paketerad och väldigt hållbar vitaminbomb som blir den perfekta provianten.

Vi är inga jordenruntseglare men varje dag är ändå ett äventyr och vi behöver en bra start på dagen. Denna dag lockade jag min flock till frukostbordet med en omelett på 5 ägg, 5 msk vatten, 100 gram fetaost, 1 näve majs, bladpersilja, körsbärstomater och 1 nypa oregano! Den var en fröjd för nymornade ögon!

Höst och nystart!


Jag sparkar igång matbloggen igen med denna bild! Den får fungera som ett exempel på vad min blogg inte handlar om. För den som är intresserad av tips på mat som innehåller mycket snabba kolhydrater eller salt ska nog söka vidare i matbloggsvärlden.

Du som vill ha en nystart efter sommarens frosserier har dock hamnat helt rätt! Jag kommer att fortsätta skriva om mat som är bra bränsle för kroppen och som håller dig mätt länge och ger en stabil blodsockernivå.

Alltså: ut med chipspåsarna - in med sellerin!!

onsdag 27 juli 2011

Skördetider



Det slog mig idag att trädgården är som en ketchupflaska! Man följer dom små plantorna som sakta, sakta växer till...sen plötsligt ska allt skördas på samma dag!

Jag syltar och saftar inte sen sockret rensades ut ur mitt skafferi men jag plockar gärna bären och fryser in dom för att använda på fil eller i smoothie under vintern. I år gjorde jag dock ett undantag och kokte en svartvinbärs-chutney som blev ett nytt intressant tillskott till grillmaten.


Svartvinbärs-chutney

7 dl svarta vinbär
4 kvistar färsk timjan
1 1/2 dl socker
3 msk rödvinsvinäger
5 msk vatten
2 msk färsk ingefära
3 finhackade schalottenlökar

Koka alla ingredienser på svag värme tills det kokat ihop. Låt kallna och häll upp på rengjorda burkar.

torsdag 30 juni 2011

Bibbans majskex

Vi diskuterar ofta nyttighetsfaktorn vid våra måltider. Min son sa senast vid lunchen idag att vi nog hade mått ganska bra om vi hade börjat äta pizza. Min man sa att han planerade att starta en blogg med titeln: Macka och bärs!
 Ja, som ni hör så jobbar jag i uppförsbacke i min kamp att erbjuda familjen det bästa bränslet. Men jag ger inte upp!

Det senaste tillskottet till mina glasburkar i köket tilltalade dock alla! Jag fick recept på glutenfria majskex av min kompis Bibban som var jättegoda och samtidigt ganska nyttiga med massor av fröer i. Dom fungerade lite som ersättning till chips med sin frasighet och vill man öka chipskänslan kan man strö flingsalt på dom.



Bibbans majskex

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 dl kokande vatten
ev flingsalt

Blanda de torra ingredienserna och häll över oljan och det kokande vattnet. Det blir en ganska kladdig deg. Bred ut den på ett en plåt med bakplåtspapper. Enklast är att lägga över plastfolie och kavla ut degen till en tunn platta. Grädda i 150 grader i ca 1 timma. Bryt i lagom stora kexbitar. Låt kexen torka en stund i 75 graders ugn om dom fortfarande känns mjuka.

tisdag 21 juni 2011

Äntligen sillgörarvecka!


Jag tror midsommarafton är min bästa mat-afton!
Trots att jag gillar att laga mat och bjuda på mat så är midsommaraftonens enkla matbord så underbart just för att det är så lättfixat! Vi brukar ha huset fullt av stadsbor som vill ut på landet denna dag och det är skönt att bara behöva koka en stor gryta potatis och slänga fram sillen som man lagt in under veckan innan. Sedan kan man lugnt njuta av att äta och umgås!

Jag har en absolut favorit bland sillinläggningar som brukar efterfrågas varje år och som jag lärt mig av min mamma. Den kallas Saléns sill (vem den där Salén är vet jag inte men hans sill är god). Det är en ganska söt tomatsill med mycket dillsmak. Jag har en särskild Saléns-burk som jag tar fram varje år och nu står den här igen och bara väntar på midsommargästerna!

Saléns sill

3 askar matjesfiléer
4 msk hackad lök
2 msk klippt dill
4 msk ättikssprit
4 msk olja
1 1/2 dl socker (här finns inget sockerfritt alternativ!)
2 dl krossad tomat
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar

Lägg sillfilébitarna i en sil och skölj dom med kallt vatten. Blanda hackad lök, dill, ättikssprit, olja, socker och krossad tomat. Tillsätt grovt krossad krydd- och svartpeppar. Lägg i sillen. Låt stå i kylskåp några timmar eller någon dag före servering. Om sillen tar slut kan man alltid fylla på med ny i samma lag.

fredag 17 juni 2011

Grillen är tänd!!!

Grillsäsongen sprakade igång med två grillfester på samma vecka! Ska det fortsätta så här i sommar så lär vi knappast få någon järnbrist! Och inte lär vi få tråkigt heller!

Det stora dragplåstret vid grillningen är så klart det perfekt marinerade köttet som grillas tills det är aningen svart i kanterna och som sedan ändå är saftigt och mört och riktigt smälter i munnen.
Trots det älskar jag alla tillbehören mer än själva köttet. Det ska vara många små skålar med svala och heta såser och salsor och så några med frukt och grönt. Potatis eller pasta känns inte så viktigt om man har många andra alternativ.



Med detta inlägg ville jag ge er en tomatsalsa att testa nästa gång ni grillar. Jag brukar få tummen upp för den varje gång, därför är den oftast med på grillbuffén. Den är lätt att slänga ihop och är så god att den kan fungera som enda grillsås om man kör en snabbgrillning mitt i veckan.


Tomatsalsa till grillkött

2 stora tomater
1/2 rödlök
1 tsk honung el socker
2 tsk pressad citron el rödvinsvinäger
lite salt
1 tsk sambal oelek el. chiliflakes

Hacka tomat och rödlök fint. Blanda i övriga ingredienser och smaka av. Öka sötma eller surhet efter smak. Mosa till salsan lite med en potatismosare. Låt stå en stund före servering.
Jag brukar variera salsan med tex lite riven zucchini, finhackad persika eller paprika. En fin krydda som passar i är färsk koriander (men den är det inta alla som gillar).

onsdag 15 juni 2011

Kommentarsfältet funkar igen!


Efter lite trassel med kommentarsfältet verkar det nu fungera igen! Skriv gärna en kommentar! Jag längtar efter att få lite feed-back från er så kanske jag får ny inspiration i köket!

Min premiärskörd av sallad stod annars för dagens energi-kick!

söndag 12 juni 2011

Idag blev det andra bullar!


I Skåne är bullar detsamma som matbröd i rund enportionsform. I Småland, där jag kommer ifrån, får man ett runt fikabröd med kanel och socker i om man ber om en bulle. Den där olikheten i bull-betydelse har jag haft lite svårt att hantera under mina år som exilsmålänning, men på senare tid har problemet minskat eftersom jag sällan äter varken skånska eller småländska bullar.

Denna morgon blev dock ett undantag när jag serverade matbröds-bullar till frukost. Ni som känner mig vid det här laget anar nog att det inte var bröd med vetemjöl i.
Brödet krävde lite planering med skållning dagen innan men gick sedan snabbt att baka på morgonen eftersom det innehöll bakpulver. Det blev riktigt smarriga bullar och familjen uppskattade detta avbrott i dom eviga äggfrukostarna!

Frukostbullar utan vanligt mjöl

2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl mathavre
1 dl havregryn
1/2 dl havrekli
1 msk kummin
1 msk fiberhusk
2 dl vatten
1 dl sojamjöl
2 dl bovetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl krossade linfrön
2 msk rapsolja
2 tsk bakpulver

Koka upp 2 1/2 dl vatten och häll i salt, mathavre, havregryn, havrekli och kummin. Låt stå över natten. Blanda fiberhusk med 2 dl vatten och låt svälla i ca 5 min. Blanda därefter ihop övriga ingredienser och häll i havregrynsblandningen och fiberhusken. Knåda till en smidig deg. Ta i mer bovetemjöl om den blir kladdig. Forma 16 bullar och grädda dom i 30 minuter i 225 graders ugn.
Ät bullarna nygräddade med en klick smör eller som jag med mosad avocado, olivolja och citron.

Jag vill utfärda en varning!


Om du funderat på att göra mjölk- och vetemjölsfri ugnspannkaka så tänk om! Jag skulle vilja varna för experimentet att ta havremjölk, bovetemjöl, sojamjöl och fiberhusk i ugnspannkaka...vilket jag gjorde. Det blir ingen kulinarisk upplevelse! Den smakar ungefär som uppblött kartong och dessutom blir den grå och platt.

Jag insåg nyligen att jag bara redovisar lyckade matlagningsförsök i bloggen. Man kan lätt vilseledas att tro att jag dansar runt glad och rosenkindad i mitt kök och aldrig misslyckas. Men icke! När man ska försöka göra vanlig husmanskost på ett nyttigare sätt stupar man ofta. Det bästa är att börja tänka i nya banor och helt enkelt välja bort rätter som i grunden är hopplöst onyttiga.
Mina barn ryser fortfarande när vi pratar om pizzan jag gjorde för nått år sen där degen bestod av en fiberrik massa med fröer. Den var oätlig!

Åter till ugnspannkaka. Om du nu vill bjuda på en hälsosam variant av ugnspannkaka så gör inte det! Bjud på kycklingsoppa istället! Eller ugnsstekt fisk med spenat!

Jag behöver väl knappast tillägga att dagens måltid fick noll praliner.

lördag 11 juni 2011

Boktips II


Jag frossar i mat- och kostböcker!
Dom flesta turer till biblan brukar resultera i något nytt på området och senast hittade jag den här lilla trevliga boken om bra mat för hjärnan. Författarna Martin Ingvar (hjärnforskare) och Gunilla Eldh (medicinjournalist) har skrivit om hur man på ett enkelt sätt kan vänja sig av med att äta skräpmat och istället kan ändra hjärnans belöningssystem till att reagera på nyttigare mat.

Läs den gärna! Den ger en hel del tips på livsstilsförändringar och skall ses som en tipsbok mer än en receptbok till köket.
Vill man läsa mer om boken och idéerna i den kan man gå in på:

tisdag 7 juni 2011

Ett äpple om dagen...


...håller doktorn från magen, sägs det ju! Men stämmer det egentligen? Är äpplen verkligen så nyttiga att dom höjer sig över dom andra frukterna?

Själv äter jag ärligt talat sällan äpplen men mina barn tuggar i sig ett par varje dag - och nån doktor i deras magar har vi ju inte sett till! Efter att ha läst om äpplen kom jag fram till att jag nog ska följa barnens exempel och försöka få i mig nått äpple lite då och då.

I amerikanska studier har äppelätande visat sig sänka det onda kolesterolet och också visat sig vara inflammationsdämpande. En studie som nyligen utförts visade att ett ämne i äpplets skal hjälper förtvinade muskler att återbildas och skulle då kunna hjälpa vid rehabilitering eller för att bromsa åldrandet. Mer om detta här:

Danska forskare har testat en diet på äpplen hos möss vilket gav ökad mängd goda bakterier i mössens tarmar. Mer om det kan man läsa här:

Nu borde jag lagt in nått trevligt recept på äppelkaka utan socker och mjöl men jag har inget på lager just idag. Jag länkar istället till mina Muslibars som innehåller koncentrerad äppeljuice och till mina Hälsofreak-muffins som innehåller ett rivet äpple. Det får bli äppelkaka nån annan dag!

I flygande fläng...


Ibland blir maten bara en parentes. Solen skiner, alla vill iväg och bada, ingen är särskilt hungrig men det behövs ändå lite påfyllning och absolut ingen vill stå i köket i en timma för att fixa lunch. Då blir det en kikärtssallad i flygande fläng innan vi hoppar upp på cyklarna och susar iväg till sjön!

Kikärtssallad

några deciliter kokta kikärtor
1 hackad röd lök
körsbärstomater
rädisor
ruccolasallad

Häll en dressing på 1 msk pressad citron, 3 msk olivolja och 1 tsk sambal oelek över salladen. Smaka av! Lite extra salt och ev svartpeppar kan behövas.

måndag 30 maj 2011

Inte utan min mat-termos!


Jag går sällan långt ifrån min härd utan att förvissa mig om att näringsintaget blir ostört! När ens krav på näringen är så pass högt ställt är det ganska svårt att lämna sitt kylskåp. Men det är inte omöjligt!

Jag rekommenderar starkt att inhandla en mat-termos för ett par hundra om man vill fortsätta att äta bra mat även på sommarens utflykter. Den kan fyllas både med kall och varm mat och priset är snabbt insparat när man slipper handla dyra restaurangluncher till hela familjen. Man kan också vara mer spontan och äta när och var man vill. Man slipper också köa eller vänta på mat och framför allt så slipper man utsätta sin kropp för en massa snabba kolhydrater!


Vid gårdagens picnic till stranden i Skanör innehöll mat-termosen en tonfisksoppa med röda linser och tomat. Burkarna som ackompanjerade soppan innehöll rostade cashew- och paranötter (med paprika,chili och soja), morotsstavar och gröna oliver.

Tonfisksoppa med röda linser och tomat

1 hackad gul lök
1 msk raps- el olivolja
2 burkar krossad tomat
ca 3 dl vatten
1 dl röda linser
2 burkar tonfisk
1 liten burk majs
1 hackad grön paprika
salt
chilipeppar
1 tsk honung
1 msk pressad citron

Fräs lök  i lite raps-eller olivolja i en gryta. Tillsätt krossad tomat, vatten och linser och låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt tonfisk, majs, salt, chili, honong och citron och låt soppan koka upp. Häll den på en uppvärmd mat-termos!

Rostade cashew- och paranötter med chilismak

Rosta ett par deciliter nötter i 175 graders ugn tills de fått lagom färg (ca 10-15 min). Blanda en marinad av 1 msk rapsolja, 1/2 tsk soja (eller mer om man vill ha saltare smak), 1 tsk paprikapulver och 1/2 tsk chiliflakes. Rör ner dom varma nötterna i marinaden. Smaka! (Men bara en! Dom ska med på utflykten!)

onsdag 25 maj 2011

Frukost dämpar hunger hela dagen


Jag har alltid drivit en frukostklubb i mitt hem! Jag går gärna upp tidigt och gör en härlig bufféfrukost även en vanlig tisdagmorgon. För mig är frukosten helig och jag uppmuntrar dagligen sömniga eller truliga barn att försöka äta åtminstone ett ägg eller en näve nötter.

Idag fick jag ny näring till min frukost-iver! Jag läste om en studie där man med hjälp av magnetkamera undersökt hjärnans aptitsignaler under dagen och hur dom skilde sig åt beroende på om man ätit frukost eller inte. Den som ätit frukost åt mindre mat under hela dagen och minst hungrig var den som ätit mycket proteiner till frukost.

Den som vill läsa om undersökningen kan göra det här: http://svt.se/2.108068/1.2433655/frukost_dampar_hjarnans_matimpulser 

Hemgjord mjukglass


Att äta nyttig mat är inte samma sak som att späka sig eller avstå njutning. Njutningen tar bara andra vägar än den via sockerskålen.
Dagens njutning blev för mig en mango- och blåbärsmjukglass som åts som lunchdessert och som var så god att den fick hamna här.

Mango- och blåbärsmjukglass

frysta mangobitar
frysta blåbär
lite koncentrerad äppeljuice
kokosmjölk

Kör alla ingredienser i matberedaren några minuter till en krämig glass. Mängden får anpassas efter hur många glass-sugna det finns! Ät direkt, det smälter snabbt!

tisdag 24 maj 2011

Bacon med rökarom


Min son fick välja vilken frukost han ville ha på sin nionde födelsedag.
"Bacon och ägg", svarade han utan att tveka. Just bacon är ingen produkt som vi frossar i med tanke på den stora saltmängden, men fyller man år så får man göra undantag.
Jag handlade bacon och strax innan det skulle stekas kastade jag ett öga på innehållsförteckningen. Jag trodde i min enfald att bacon var rökt kött men där hade jag fel. Bacon är kött med massor av salt, ett antal E-nummer och rökarom. Just rökarom förvånade mig och fick mig att undersöka vad det egentligen är för något.

Enligt livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp2/Livsmedelsforetag/Aromer/Rokaromer/ visade det sig vara ett ämne som framställs av rök från trä och som ska vara mindre hälsovådligt än att äta mat som rökts på vanligt sätt. Problemet med rökaromer är att det förutom i korv och kött har börjat användas i många andra produkter som flingor, snacks och soppor mm varför man riskerar att få i sig en hel del av ämnet. Vilken effekt ämnet har på hälsan vet man inte.

Jag känner fortfarande att bacon får bli en högst tillfällig besökare i vårt kylskåp precis som alla andra produkter med många E-nummer och lång hållbarhet.

lördag 14 maj 2011

Fredagsmys utan chips


Stärkelsrik potatis i omega-6-olja med farligt stor mängd salt (=chips) serveras aldrig på vårt bord! Inte ens som fredagsmys. Istället rostar vi nötter eller kikärtor och smaksätter dom med olika kryddor. Då slinker det ner en del proteiner, mineraler och fibrer som man får på köpet och smakerna är absolut inte sämre.
När jag kokte en stor gryta med kikärtor häromdagen bönade och bad barnen om rostade kikärtor. Det är en av dom största favoriterna bland snacks-skålarna! Så jag rostade kikärtor och smaksatte med vitlök och paprikapulver och lite salt.

Rostade kikärtor

2 dl kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta
olivolja
lite salt
paprikapulver
ev chilipeppar

Bred ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över vitlök, ringla lite olivolja över, salta och rör om. Rosta i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Krydda med paprikapulvret och chilipepparn. Smaka!

fredag 13 maj 2011

Chokladmuffins


Choklad är en drog som är svår att motstå!
Suget efter choklad tar sig lätt förbi alla intentioner om en godisfri dag. Och ibland är det kanske just den där stunden med chokladsmak på tungan som låter en pausa ett ögonblick ifrån stress och olust. Kanske det är så att choklad är livsnödvändigt för ens psyke? Vad vet jag? Jag vet bara att jag kan cykla hur långt som helst genom snöstorm eller skyfall för att skaffa en bit choklad och sedan  låta den långsamt smälta på tungan och bli helt tillfreds.

I Ulrika Hoffers bok Råsmart familj hittade jag ett recept på chokladmuffins som tillfredsställde både chokladsuget och viljan att äta socker- och mjölfritt. Sötningsmedlet är dadlar och mjölet är gjort av mandel.
Jag bjöd en väninna på muffinsfika i paviljongen och hon tyckte att dom smakade gott! Jag börjar förstå att min avsockrade familj uppskattar allt jag bjuder på som är lite sött, så det var bra att testa en alternativkaka på någon annan.

Chokladmuffins

100 gram mandlar
1 1/2 dl dadlar utan kärnor
1/2 dl kakao (eller mer om du är en riktig chokladtok)
2 msk rapsolja
4 ägg
en nypa salt

Mixa mandlarna i en matberedare tills det blivit mjöl. Tillsätt dadlarna och mixa en stund till. Därefter blandar man i kakao och rapsolja. Vispa äggen till ett fluffigt skum och rör försiktigt ner mandelblandningen i ägget. Häll smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna en stund och...njut!